Afbeelding
Foto: Muiderslot

Filmspektakel Muiderslot onder water

Algemeen

MUIDEN Pompen of verzuipen op vrijdagavond 21 en 28 oktober: Waterburcht Muiderslot verdwijnt onder water door middel van een spectaculaire filmprojectie. Een rampzalig scenario dat met de stijgende zeespiegel steeds dichterbij komt. 

Exact 350 jaar geleden werd de omgeving rondom het kasteel bewust onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Wie benieuwd is hoe dat is gegaan en wil zien hoe het Muiderslot anno 2022 onder water verdwijnt, kan terecht tijdens deze unieke avondopenstellingen. Een unieke samenwerking in film en muziek van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht met het Muiderslot. De ‘videomapping’ projectie werd gemaakt door Beeldjutters, Joost van Dijk stelde de muziek samen van onder andere Fernando Olieira, Jeff Heijne en Sanne Landvreugd.

Kaartjes voor het filmspektakel kosten 7,50 euro, dit is exclusief entreebewijs voor het slot. De kaarten dienen vooraf geboekt te worden via de website. Tijdens de avonden is het kasteel open tussen 18.30 en 22.30 uur. Wat kun je deze avond verwachten? Een welkomstdrankje, een spectaculaire filmprojectie (buiten), een bezoek aan het Waterschild paviljoen en een speciaal ontwikkelde audiotour vol waterrijke verhalen.

Waterrijke verhalen

Het Muiderslot is al eeuwen nauw verbonden met het water in de omgeving. Niet alleen is het kasteel een van de oudste waterburchten van Nederland, ook is het gebouwd op een strategische plek aan het water. Water was en is van cruciaal belang om in leven te blijven. Denk daarbij aan water om bier te brouwen, maar ook aan vissen en watervogels om te eten of water dat nodig was om de groenten en kruiden in de tuinen te laten groeien. 

Het Muiderslot deel uit van de Hollandse Waterlinies en de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinies zijn zo bijzonder dat zij op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Benieuwd naar meer waterrijke verhalen? Kom dan ‘s avonds naar het Muiderslot op 21 of 28 oktober.

Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Wat een ramp!’. 350 Jaar geleden was voor Nederland een rampjaar. Van alle kanten werd het land aangevallen. Muiden veranderde daardoor in een plaats aan het front. Het Muiderslot werd de werkplek van prins Johan Maurits die leiding gaf aan de verdediging van Nederland. Het scheelde weinig, maar Muiden en het Muiderslot zijn niet ingenomen.

Op diverse data in oktober zijn er overdag regelmatig tours waarin rampen van de afgelopen eeuwen aan de orde komen. Te beginnen met het rampjaar 1672. Ook na dat jaar heeft het Muiderslot nog moeilijke momenten gekend. Zo is het kasteel geplunderd, bijna gesloopt en recent is het maar liefst 280 dagen gesloten geweest voor publiek tijdens de coronapandemie. Meer weten? Boek een tour!


Hoe houden we droge voeten nu de zeespiegel stijgt? Dankzij het werk van het waterschap. Een van hun belangrijkste taken is het bieden van bescherming tegen het water. De regio Amstel, Gooi en Vecht ligt voor de helft onder zeeniveau. Veilig en droog wonen gaat dus niet vanzelf. Met meer dan 1.100 kilometer dijken en kades beschermt het waterschap in de regio rond het Muiderslot 1,4 miljoen mensen tegen het water. Zo worden overstromingen en wateroverlast voorkomen. ‘Muiderslot onder water’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant