Afbeelding

OV-tarieven Vervoerregio Amsterdam stijgen fors

Algemeen

AMSTERDAM Het GVB verhoogt met ingang van 1 januari 2023 de tarieven van het openbaar vervoer met gemiddeld 7,24 procent. “Deze stijging is hoger dan voorgaande jaren en wordt veroorzaakt door onder andere de forse stijging van brandstof- en energiekosten. Daarnaast spelen de loon- en inflatie ontwikkeling een belangrijke rol in de vaststelling van de nieuwe Ov-tarieven”, aldus het GVB. 

“We realiseren ons dat zeker in deze periode elke prijsstijging moeilijk ligt. De stijging van de tarieven is noodzakelijk voor het op het peil houden van de kwaliteit van het openbaar vervoer in Amsterdam. Het niet of gedeeltelijk verhogen van de tarieven in 2023 brengt ontzettend hoge kosten met zich mee waarbij de kwaliteit van ons OV teveel onder druk komt te staan. Daarbij zadelen we onze reizigers met een nog hogere prijsstijging voor 2024 op.”
“Om de extra lasten voor de reizigers te compenseren bepleit de Ov-sector bij het Rijk een 0% BTW-tarief in te voeren voor het openbaar vervoer in ons land. Nu betalen OV-bedrijven nog 9%. GVB en de Vervoerregio sluiten zich bij dit pleidooi van harte aan. Samen willen we het openbaar vervoer in Amsterdam bereikbaar en betaalbaar houden.”
Het totale tarief voor het reizen met de Ov-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief, dat elke reiziger aan het begin van de reis per bus, tram of metro betaalt. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk en gaat in 2023 omhoog van €1,01 naar €1,08.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant