Afbeelding

Nieuw boek ‘Soldaten in de Vechtstreek’

Algemeen

WEESP Bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) vond deze week de presentatie van het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ plaats. Cees van Uden, wethouder Cultuur van de gemeente De Ronde Venen nam het eerste exemplaar in ontvangst. In deze eerste uitgave van het RHCVV beschrijft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) de gebeurtenissen tijdens het Rampjaar in de Vechtstreek. Het boek is uitgegeven bij de gelijknamige tentoonstelling over het Rampjaar die nog tot eind maart 2023 te zien is bij het RHCVV. 

Aan de hand van vele zeventiende-eeuwse archiefdocumenten beschrijft Van Dijk in het boek de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie. Van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het blijkt dat er ook na honderden jaren nog veel verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven liggen te wachten om verteld te worden.

Over het Rampjaar is veel geschreven. Ook tijdens dit jubileum 2022-2023, waarbij we 350 jaar Rampjaar herdenken, zijn weer veel publicaties over de gebeurtenissen van toen verschenen. Wat voegt dit boek daaraan toe? Dit boek toont een ander perspectief, door terug te gaan naar de bronnen die de basis vormen van onze kennis over het Rampjaar. Dat is ook het uitgangspunt van de gelijknamige tentoonstelling over het Rampjaar in het RHCVV.

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)                                                
Als regionaal archief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kun je terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Waanders, telt 96 pagina’s en kost €13,50. Het is verkrijgbaar bij het RHCVV, de lokale boekhandel, via www.waanders.nl en www.bol.com.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant