Lastig te ontdekken maar de gevolgen kunnen groot zijn: criminele ondermijning
Lastig te ontdekken maar de gevolgen kunnen groot zijn: criminele ondermijning Foto: Aangeleverd.

Online talkshow over criminele ondermijning van Platform Veilig Ondernemen

Algemeen

REGIO - Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Holland organiseert op maandagavond 6 februari de live online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ met Frank Lammers. Onderwerp is criminele ondermijning: hoe te handelen als georganiseerde misdaad zich in je organisatie weet in te nestelen. Dit lijkt misschien voor velen een ver-van-mijn-bedshow, maar dit type criminaliteit komt veel voor. Hoe kunnen ondernemers zich hiertegen verweren?

Ondermijning verwijst vooral naar de effecten van de georganiseerde criminaliteit, de verwevenheid van de onder- en bovenwereld, en de innesteling in woonwijken en legale sectoren. Plegers van georganiseerde criminaliteit maken gebruik van dezelfde legale structuren en voorzieningen als iedere burger en ondernemer. Experts en ervaringsdeskundigen komen aan het woord over wat ondermijning precies betekent en wat het doet.

Nuchtere kijk
Presentator en acteur Frank Lammers deelt samen met ondernemers, bestuurders, politie en experts een nuchtere kijk op dit onderwerp. In onderzoek dat Bureau Beke in 2022 heeft uitgevoerd, geeft één op de acht respondenten aan dat hij het afgelopen jaar te maken kreeg met een vorm van ondermijnende criminaliteit.

Maatregelen
“Ondernemers worden aan de lopende band geconfronteerd met ondermijnende criminaliteit. Je hoeft het nieuws er maar op na te kijken”, aldus Josefien Hofstede, woordvoerster bij PVO Noord-Holland. “Toch hebben ondernemers nog veel vragen rond dit onderwerp. Daarom komen op 6 februari tientallen maatregelen tegen ondermijning aan bod. Verschillende partijen dienen zich aan met initiatieven en projecten in de strijd tegen deze misdaadvorm.”

Bewust zijn
Het is de vraag in hoeverre ondernemers zich bewust zijn van ondermijnende activiteiten. Tegelijkertijd vragen zowel landelijke als regionale overheden veel van ondernemers, als het om het bestrijden van dit type criminaliteit gaat. Er zijn inmiddels tientallen initiatieven opgestart om ondernemers hiermee te helpen.

Praktische informatie
Tijdens de live en online uitzending die op 6 februari van 19.15 tot 20.00 uur plaatsvindt, krijgen geïnteresseerden antwoord op hun vragen. Deelname is gratis. Aanmelden kan via de website deondernemerdraaitdoor.nl.  

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant