Afbeelding

Brabantse schrijver mengt fictie met Weesper realiteit

Algemeen

WEESP - De nieuwe roman 'Mijn vader was een NSB'er'  speelt zich af in Weesp. Auteur Elmer den Braber uit Budel zocht een geschikt plaatsje waar het verhaal zich zou afspelen. 

Alles wat Den Braber zocht kwam hier samen: dicht bij Amsterdam, dorps karakter en een plaats waar het NSB-verleden een rol speelde.

In het boek zien we het wegvoeren van de Joden uit Weesp in 1942 (werkelijkheid) door de ogen van de 14-jarige Elsa Aaldering (fictief persoon). Door de feiten te mengen met fictie, kon De Braber zijn verhaal meer kracht geven.

Elsa's vader Hendrik, eigenaar van een goedlopende kruidenierszaak aan de Middenstraat, is een NSB'er. In de roerige tijd vlak na de oorlog komt Hendrik om het leven. Elsa blijft achter met het verdriet om het gemis van haar vader, maar ook met de schaamte, het schuldgevoel en de geheimzinnigheid waarmee ze is opgezadeld.

Den Braber: "Zij is ook een slachtoffer van de oorlog. Het is nog steeds een probleem in veel families, er wordt gewoon niet over gesproken. Zelf had ik geen NSB in de familie, maar ik raakte er wel door gefascineerd. Goed of fout wordt steeds genuanceerder. Je vraagt je af: wat zou je zelf hebben gedaan als je Elsa was? Of Hendrik?"

Van Zomeren
Voor de feiten leende Den Braber volop uit het boek 'Weesp in oorlogstijd' van Dick van Zomeren. Achterin komen vier waargebeurde verhalen van kinderen van foute ouders, onder wie Emile Ratelband. Het boek wordt komende maand gepresenteerd en is onder andere verkrijgbaar bij De BoekenArk. Op elmerdenbraber.nl is het al te bestellen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant