Fietsen aan de P+R zijde van het station
Fietsen aan de P+R zijde van het station Foto: WeesperNieuws

Vanaf nu Amsterdamse fietsparkeerregels bij het station

Algemeen

WEESP - Het is een bekende klacht in Weesp: bij het station struikel je over de fietsen die schots en scheef buiten de rekken geparkeerd staan. Nu Weesp onderdeel is van de gemeente Amsterdam zijn de Amsterdamse fietsparkeerregels gaan gelden. Dat betekent nieuwe regels, nieuwe handhaving, en de komende weken een aantal fietscoaches om het allemaal uit te leggen. De regels zijn al ingegaan, vanaf eind april wordt er gehandhaafd.

Voor Weesp betekenen de Amsterdamse regels vooral dat er bij het station, zowel aan de centrumkant als aan de achterkant, in de vakken of rekken moet worden geparkeerd, dat een fiets niet langer dan twee weken ongebruikt mag blijven staan en dat fietsen en scooters die niet volgens de regels geparkeerd staan kunnen worden weggeknipt. De gemeente wil hierdoor een veiliger en schoner omgeving rond het station bereiken.

Om iedereen te laten wennen aan de nieuwe regels zijn de komende weken fietscoaches op het station aanwezig. De coaches zijn er om “mensen te wijzen om hun fiets of scooter netjes in een parkeervoorziening te parkeren.” Na deze wenperiode wordt er volgens de gemeente vanaf eind april gehandhaafd op foutgeparkeerde fietsen en scooters.

Regelgeving

Nederland is een echt fietsersland, alleen al in Amsterdam zijn meer dan een miljoen fietsen in gebruik. Gemeentes hebben daarom allerlei regelgeving om de massa’s fietsers en fietsen in goede banen te leiden. Die regels gaan over fietsveiligheid, parkeren en parkeervoorzieningen. In Amsterdam zijn de belangrijkste regels opgenomen in het Meerjarenplan Fiets, de Nota Parkeernormern Fiets en Scooter en het Kader Fietsparkeren. Je kunt deze regelingen allemaal vinden op de website van de gemeente. 

Bij NS stations geldt volgens de gemeente:

De 2-wekenregel: maximaal 14 dagen parkeren, ín het rek.
Uw fiets staat in het vak of rek. Uw fiets mag hier maximaal 14 dagen ongebruikt staan.
Amsterdam handhaaft op deze regels en verwijdert fietsen die buiten het vak, rek of gevaarlijk geparkeerd staan.

De parkeerplekken waar de bakfiets, scooter of fiets mag staan zijn te herkennen aan de groen-witte borden of tegels of markeringen op de grond. “Wanneer uw fiets niet binnen in een vak, rek of stalling staat in deze gebieden krijgt u een sticker en heeft u nog 1 uur om uw fiets weg te halen”, zo staat op de website te lezen.

Is een fiets niet meer in gebruik, verwaarloosd of fout geparkeerd dan mag de gemeente hem verwijderen. Weggeknipte fietsen gaan naar het Fietsdepot van Amsterdam. Daar worden ze korte tijd bewaard. Hoe lang, dat is afhankelijk van het soort fiets. Swapfietsen of verwaarloosde fietsen worden kort bewaard, fout geparkeerde fietsen of fietsen die te lang ongebruikt staan worden 6 weken in het depot gehouden. Wrakken zonder stuur of zadel worden direct afgevoerd.

Is je fiets weg? Dan kun je contact opnemen met het Fietsdepot in het Westelijk Havengebied. Daar kun je je fiets ophalen, of tegen kosten laten thuisbezorgen. Er is ook een bezwaarregeling als je vindt dat je fiets ten onrechte is weggehaald.

Lees meer op https://www.amsterdam.nl/verkeer-vervoer/fiets/fiets-verwijderd-waarom/..

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant