Burgemeester Van Bochove (m) overhandigt de medaille aan de broers Pierre (l) en Richard (r)
Burgemeester Van Bochove (m) overhandigt de medaille aan de broers Pierre (l) en Richard (r)

Broers ontvangen postume eer voor vader

Algemeen

WEESP - Burgemeester Van Bochove heeft donderdagmiddag het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt aan de nabestaanden van Frits Barend de Veer.

De zonen van het oorlogsslachtoffer, Pierre en Richard de Veer, namen de medaille in ontvangst. Hun vader was militair bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Hij stierf in 1943 op 25-jarige leeftijds als krijgsgevangene bij de Birma-Siam spoorlijn. 

Pierre de Veer uit Weesp had eerder aan Jacques Brijl gevraagd of hij het leven van zijn vader in kaart kon brengen. Brijl is luitenant-kolonel buiten dienst en heeft een dergelijk onderzoek al voor vele andere militairen gedaan. Het resultaat was een grote schat aan waardevolle informatie voor de zoons en hun gezinnen. De zoons hebben hun ouders amper gekend. 

Brijl ontdekte bovendien dat Frits Barend de Veer in aanmerking kwam voor een onderscheiding. Burgemeester Van Bochove vond het heel bijzonder om het Mobilisatie Oorlogskruis te mogen uitreiken: "Het is de eerste keer dat ik hierbij aanwezig ben en dus ook de eerste keer dat ik de uitreiking mag doen. Een hele eer."  

Bij de uitreiking waren veel familieleden en vrienden aanwezig. 

Frits Barend de Veer met zijn vrouw en hun eerste zoontje
Jacques Brijl wordt door een familielid bedankt voor zijn inzet
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant