Afbeelding

Werken voor uitkering wordt verplicht

Politiek

WEESP - Veel veranderingen voor Weespers met een bijstandsuitkering. De verplichting voor werk komt eraan. Een landelijke eis, waar Weesp ook beleid voor aan het maken is.

Vrijwilligerswerk kan, zo is de redenatie, helpen om de persoon in kwestie uitzicht te geven op een baan of een sociaal isolement voorkomen. Maar te allen tijde staat een positieve insteek voorop. Weespers met een bijstand wordt eerst vriendelijk gevraagd de handen uit de mouwen te steken. Dwang is een laatste middel.

De 'tegenprestatie' moet bestaan uit vrijwilligerswerk of uit mantelzorg. Pas na zes maanden na instroom in de bijstand wordt het verplicht. De prestatie is voor minimaal 8 uur en maximaal 16 uur per week voor een periode van zes maanden. Een jaar na het afronden van de prestatie kan pas een volgende tegenprestatie worden opgelegd. Tenminste als die beschikbaar is, want er moet in Weesp wel werk worden gevonden dat de reguliere arbeidsmarkt niet verstoort.

Weespers met een uitkering kunnen niet worden ingezet om normaal, betaald, werk over te nemen. Ook alleenstaande ouders met jonge kinderen en mensen die simpelweg niet kunnen werken hoeven geen tegenprestatie te leveren.

De raadscommissie Welzijn bespreekt de Participatienota volgende week donderdag voor het eerst. Die vergadering is dan live te volgen via WeesperNieuws.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant