Arthur Graaf bij de herdenking van de Februaristaking in Hilversum
Arthur Graaf bij de herdenking van de Februaristaking in Hilversum

Op zoek naar verhalen over de Februaristaking 1941 in Weesp

Algemeen

WEESP - Nu Hilversum dit jaar haar eerste regionale herdenking van de Februaristaking in 1941 hield, wil organisator Arthur Graaff dit volgend jaar ook naar Weesp halen. Volgens de Hilversummer werd er destijds ook in Weesp volop gestaakt uit protest tegen de Jodenvervolging. Wie heeft hier nog herinneringen aan?

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat op initiatief van de toenmalige communistische partij CPN talloze werknemers in fabrieken en bedrijven het werk neerlegden uit protest tegen de Duitse razzia's op 22 en 23 februari 1941, waarbij 427 mensen werden gearresteerd en afgevoerd naar vernietigingskampen.

De staking begon op 25 februari in Amsterdam. De volgende dag sloten ook fabrieken en bedrijven in Weesp, Muiden, Naarden en Bussum zich aan bij het protest.

Arthur Graaff is op zoek naar mensen die zich verhalen over die tijd herinneren en een bijdrage willen leveren aan de herdenking van volgend jaar. Ook middelbare scholen worden betrokken bij de herdenking. Wie materiaal of ideeën heeft kan een mail sturen naar fpamsterdam@yahoo.com.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant