Afbeelding
Dictee

Het Weesper Dictee: de juiste spelling

Algemeen

Hieronder de tekst van het Weesper Dictee. Voor wie het dictee heeft meegeschreven met Radio Weesp en de spelling wil nakijken. 

Enkele woorden vooraf:

  • Let ook op hoofdletters, koppeltekens, apostrofs en accenten.
  • Komma's en punten zijn voorgelezen; mocht u er een gemist hebben, dan is u dat vergeven.
  • Zijn er meerdere fouten in één woord gemaakt, dan telt dat als één fout.
  • Dezelfde fout in een woord dat meerdere keren voorkomt in het dictee, telt alles bij elkaar als één fout.
  • Een (*) sterretje tussen haakjes betekent dat er een alternatieve spelling is die ook wordt goedgekeurd. 
  • De deelnemers in de Bibliotheek maakten gemiddeld 11 fouten.


 


        Er was eens een pittoresk stadje aan de Vecht, op steenworp afstand van het grootsteedse Amsterdam en het majestueuze Muiderslot. Hoewel het stadje met zijn monumentale panden, lieflijke huisjes en kruip-door-sluip-doorstraatjes historisch genoemd kon worden, waren de inwoners met hun tijd meegegaan. We schrijven immers het jaar des Heren 2015, een tijd van tablets, zzp'ers, duurzaamheid en crowdfunding. Met dat laatste moest aan de Nieuwstad De Weesper Boekhandel verrijzen, niet met een tanteagaathregeling maar met het slijten van heuse obligaties.

        Al snel stroomden de euro's binnen. De initiatiefneemster kon haar op A4'tjes opgetekende plannen gaan realiseren. Er werden maquettes geconstrueerd en bouwtekeningen ter accreditatie voorgelegd. Maar er kwam een Weesper kink in de kabel. Vlak voordat de spouwmuren geslecht konden worden, gelastte het veelbesproken duo van de Stichting Flora en Fauna Bescherming (*) een bouwverbod, omdat er sacrosancte ransuilen, bladkoninkjes, geelgorzen en zelfs een krullevaar tussen de dakspanten vertoefden.

        De GroenLinkswethouder (**) wilde een onderzoek naar het welbevinden van deze ornithologische schepsels laten uitvoeren. 's Middags besloot de vlijtige eigenaresse dan toch ten minste een bezem door het stoffige etablissement te halen. Begeleid door salsamuziek ging ze sans gêne tekeer, maar de Cubaanse muziek kon de gevederde vrienden niet bekoren. Krijsend verkozen ze de weidse hemel boven de winkel. De krullevaar vloog fluks terug naar de kinderboekhandel, waar hij schielijk terugkroop in het boek van Annie M.G. Schmidt. De andere vogels koersten naar de overzijde van de Kom, waar ze neerstreken in de toren van de Sint-Laurentiuskerk (***). Daar huizen de vogels nu nog.

        Slechts een pastoor met emeritaat, een thuriferarius en enkele kanunniken menen de vogels soms te horen. Hoe het moet als de kerk straks in een ravissant appartementencomplex wordt omgetoverd, is de vraag. Daarover zal de heer Van Vliet in conclaaf moeten met de Weesper dierenbeschermers, al kan hij misschien beter een salsa-avond houden op het altaar met de glas-in-loodramen.

        En De Weesper Boekhandel? Die aanschouwde in de vroege zomer van dat jaar het levenslicht, tot vreugde van de investeerders en andere boeken- en cultuurminnende Weespers.


(*) Dit is de manier waarop de stichting haar naam schrijft, hoewel taalkundig gezien Flora- en Faunabescherming wordt verwacht. De jury keurt daarom elke spellingwijze van de naam van de stichting goed.
(**) Ook goed is: GroenLinks-wethouder (met koppelteken)
(***) Ook goed is: Sint Laurentiuskerk (zonder koppelteken)


Het dictee is geschreven door Anke ten Doeschate uit Weesp. We hopen dat u er veel plezier aan hebt beleefd.

Een korte reactie aan redactie@weespernieuws.nl stellen we op prijs.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant