Afbeelding

Raad stuurt aan op eigen onderzoek Laurentiuskerk

Algemeen

WEESP - De gemeenteraad is er niet van overtuigd dat er voor de Laurentiuskerk geen andere optie rest dan gedeeltelijke sloop. De meerderheid stuurt aan op een onafhankelijk onderzoek en wil een besluit daarom misschien met een half jaar uitstellen.

Dat bleek dinsdag in de raadscommissie. Wethouder Eijking betoogde dat een nieuw onderzoek geen zin heeft, omdat het kerkbestuur in de afgelopen jaren vele mogelijkheden heeft onderzocht en niemand kon vinden die het in slechte staat verkerende kerkgebouw wil overnemen, opknappen en exploiteren.

"Deze 'nieuwe werkelijkheid' dwingt het college ertoe om over te schakelen naar het één-na-beste plan", zo legde de wethouder uit. Hij doelde daarmee op het plan-Van Vliet: gedeeltelijke sloop met behoud van toren, aangezicht en pastorie.

PvdA
Eijking moest tandenknarsend aanhoren dat CDA, D66, DSB, GroenLinks en zelfs zijn eigen partij PvdA dat niet overtuigend genoeg vonden. Deze partijen voelen veel voor een onafhankelijk onderzoek naar de (on)mogelijkheden het kerkgebouw te behouden. "Pas dan kunnen we een beslissing nemen", klonk het.

Half jaar
Zo'n onderzoek zou niet langer dan een half jaar mogen duren, werd gezegd. Mocht dat onderzoek de conclusie van het kerkbestuur ondersteunen, dan lijkt de meerderheid van de raad wel te porren voor het plan-Van Vliet.

Zorgvuldigheid
Cees Sluijk van het CDA wijst nog op een ander argument. Een eigen onderzoek past volgens hem in de zorgvuldigheid die wordt vereist bij een eventuele sloop van een gemeentelijk monument. "We kunnen na dit half jaar hoe dan ook verder." 

VVD en WSP stellen dat de kerk alles al tot in den treuren heeft onderzocht en vinden een nieuw onderzoek onzinnig.

De gemeenteraad neemt op 1 juli een beslissing hierover.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant