De Utrechtse poort op een tekening van Jacob Stellingwerf in 1721 (collectie Rijksarchief Noord-Holland in Haarlem)
De Utrechtse poort op een tekening van Jacob Stellingwerf in 1721 (collectie Rijksarchief Noord-Holland in Haarlem)

Misschien weer iets van een stadspoort?

Algemeen

WEESP - Iets van een stadspoort, is dat een goed idee? Deze opmerking in de klankbordgroep over de vestingschansen wordt door wethouder Herman Tuning opgepakt. Hij wil eens kijken hoe ver hij komt met zo'n poort.

Op Radio Weesp legde de wethouder uit dat je moet denken aan een soort toegangspoort bij de Vest, vlakbij de Utrechtseweg. "Om duidelijk te markeren dat je een vestingstad binnentreedt. Nu heb je daar namelijk geen idee van."

Suggestie wekken
De wethouder zegt dat idee te willen uitwerken. Misschien leidt het tot een echte poort of wordt het iets dat de suggestie van een poort wekt. Ook zou het een brug kunnen worden. "We gaan kijken hoe en wat we daar kunnen terugbrengen."

Utrechtsepoort 
Het idee slaat terug op de periode 1676-1844, toen de zuidkant van het Weesper centrum werd beschermd door de Utrechtse poort; twee bolwerken en een courtine.

Weesp kende in de tijd van de fortificatie (17e eeuw) ook een 's-Gravelandse poort en een Muiderpoort.



En de oude Klompbrug rond 1900. 

Molens
Daarnaast wil Tuning ook op minder ambitieuze manieren proberen de cultuurhistorische waarde van de schansen benadrukken, zoals met informatieborden. Een ander idee is een speeltuin te maken rond het thema 'molen', omdat er vroeger molens op de schansen stonden.

Lees verder in de digitale editie

Beluister hier het interview met de wethouder (poort vanaf 11 minuut 57)

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant