Afbeelding

Leidingbelasting moet geldprobleem oplossen

Algemeen

WEESP - De gemeente Weesp moet voor volgend jaar een miljoen bezuinigen. Weespers gaan dat merken: de lasten gaan omhoog. Maar bijna de helft van het geld komt door een nieuwe leidingbelasting.

Weesp moet hard bezuinigen omdat het sociale domein veel meer geld kost dan eerst begroot en de laatste afboekingen gedaan moeten worden op het mislukte nieuwbouwproject Papeveld aan de Papelaan. Eerder werd al bekend dat Weesp dit jaar alleen al een miljoen euro inteert op de eigen reserves.

Onder de grond lopen in de stad kilometers leidingen, kabels en riolering. Voor de gemeente een nieuwe en belangrijke inkomstenbron. Al veel gemeenten in Nederland heffen namelijk belasting op die leidingen en Weesp wil dit nu ook gaan doen. Met die nieuwe belasting wordt op jaarbasis bijna een half miljoen euro extra binnengeharkt. Er is wel een klein risico: de nieuwe vorm van belasting wordt al aangevochten bij de Hoge Raad.

Meer betalen
Met de nieuwe belasting is bijna de helft aan een miljoen euro aan bezuinigingen al gevonden. De lasten voor Weespers gaan volgend jaar ook omhoog. Huizenbezitters gaan boven op de inflatie van 1,6 procent 1 procent extra betalen. Bedrijven krijgen alleen een inflatiecorrectie. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog, met zo'n twee tientjes per huishouden.

Volg volgende week woensdag en donderdag de vergaderingen over de begrotingen vanaf 20.00 uur live op WeesperNieuws.nl.



De begroting bestaat uit 41,4 miljoen aan uitgaven. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant