Afbeelding

Natuurmonumenten wil ganzen gaan vergassen

Algemeen

WEESP - Het loopt de spuigaten uit met de ganzen in het Naardermeer. De populatie van de vogels rondom Weesp is enorm en daarom wil Natuurmonumenten de beesten vanaf volgend jaar gaan vangen en vergassen. Om hoeveel ganzen het precies gaat, is niet duidelijk.

Het aantal zal in de duizenden lopen. Het doel is dat andere vogels in het Naardermeer hierdoor weer een kans krijgen. Ook is er in de weilanden rondom het Naardermeer veel last van de ganzen.

De ganzenkolonies groeien enorm de laatste jaren, een provinciaal probleem. Probleem is dat de ganzen vooral het malse gras eten bij de (Weesper) boeren in de omgeving en vervolgens slapen in het Naardermeer. Boeren die schade hebben kunnen vervolgens wel weer een vergoeding krijgen uit het Faunafonds, maar omdat de schade toeneemt en de kosten voor het fonds hoger worden, brokkelt het maatschappelijk draagvlak voor die vergoedingen af, zo zegt Natuurmonumenten.

Eieren behandelen
De provincie Noord-Holland heeft begin vorige maand ontheffing gegeven aan de Faunabeheereenheid voor de aanpak van de grauwe gans, brandgans, nijlgans, Canadese gans, kolgans en rietgans in het natuurgebied van Natuurmonumenten. Van 1 maart tot 1 mei mogen de eieren van de ganzen worden behandeld tegen uitkomen en van 15 mei tot 15 juli mogen de ganzen worden gevangen als ze in de rui zijn. Dan zijn ze weerloos. Het gaat daarbij specifiek om ganzen die niet overwinteren in het Naardermeer.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant