Afbeelding

Kunnen we niet iets doen aan de Nijverheidslaan?

Algemeen

WEESP - Braakliggende terreinen, verouderde gebouwen: de Nijverheidslaan ligt er al jaren troosteloos bij. Waarom wordt daar niet eens wat aan gedaan?

Aan de ligging mankeert niets: aan de Vecht en op loopafstand van het station. Die ligging speelt het gebied echter ook parten, want daardoor is het al jaren in beeld als een plek om eens lekker te herontwikkelen. Stadsarchitecten, speculanten en andere visionairs hebben schetsblokken vol met de mooiste plannen, meestal met huizen met tuin aan de Vecht.

Maar die visies verdwijnen allemaal ergens in een la. Ze blijken onhaalbaar vanwege milieucirkels en spoorgeluid of zijn sowieso niet reëel en onbetaalbaar. Ook het meest recente idee, een in 2013 door de gemeenteraad geaccordeerd watersportkwartier, komt niet van de grond. Er is geen ontwikkelaar die er brood in ziet.

Onduidelijkheid
In de praktijk houden de toekomstdromen de boel behoorlijk op. Want toekomstdromen zijn niet concreet en zorgen voor onduidelijkheid. De kat wordt uit de boom gekeken en investeringen worden vooruitgeschoven. De gemeente doet alleen het hoognodige straatonderhoud.

Gesprek
De ondernemers aan de Nijverheidslaan vragen daarom om duidelijkheid. Wethouder Herman Tuning voerde onlangs een gesprek met zo'n dertig betrokkenen: ondernemers, omwonenden en pandeigenaren. Het onderhoud van het openbaar gebied en de riolering kwam ter sprake. Ondernemers lieten weten dat het voor hen vooral belangrijk is dat ze zonder belemmeringen hun bedrijfsvoering kunnen uitvoeren. Er gingen stemmen op om delen van het bedrijventerrein een bredere bestemming te geven om zo bedrijfswoningen en horeca toe te staan.

Hoe verder?
De wethouder belooft begin volgend jaar een voorstel aan de gemeenteraad doen voor hoe het verder moet met de Nijverheidslaan. Wil hij afscheid nemen van het nautisch kwartier? Dat wil hij eerst met de gemeenteraad bespreken, maar veel andere opties heeft hij niet. 

De belangrijkste vraag blijft wat er met die braakliggende terreinen zal gebeuren. Het grote terrein aan het spoor is van Achmea. Er tegenover ligt het terrein waar in 2009 het bedrijfspand van Beo Brackman verloren ging. Dat pand is gesloopt, het bedrijf is verhuisd en het terrein bleef leeg achter. Vanwege de nabijheid van het spoor zijn er beperkingen voor herontwikkeling. 

Succesvol
Wat belangrijk blijft om te benadrukken is dat bedrijven op de Nijverheidslaan het ondanks de troosteloze omgeving uitstekend doen. Ze zijn samen goed voor zeker 300 arbeidsplaatsen. De grootste werkgevers zijn Smit & Zoon, Kadant Johnson, De Groot Luchtkanalen en Sun Test Systems.

Op dit moment bouwt Sun Test Systems een groot nieuw bedrijfspand aan de Nijverheidslaan: een belangrijk signaal.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant