Bij de brand aan de Hilversumse Bontekoestraat viel een dode.
Bij de brand aan de Hilversumse Bontekoestraat viel een dode.

'Brandweerlieden valt niets te verwijten, wel het systeem'

Algemeen

WEESP - Volgens Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) wordt de discussie over de regiobrandweer verlegd door de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes en brandweercommandant John van der Zwan. De vakbekwaamheid van de brandweerlieden staat niet ter discussie, maar wel het uitruksysteem.

"De brandweerlieden valt niets te verwijten, maar veel meer het omstreden systeem waarin ze worden geacht te werken", schrijft de VBV op de eigen website. Daarmee reageert de vakvereniging op het onderzoek van RTV NH en EenVandaag dat vorige week uitkwam. Volgens Broertjes en Van der Zwan slaan de uitkomsten van dit onderzoek niet op de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Zij gaven aan zich 'totaal niet te herkennen in het geschetste beeld'. 

Pijnlijk
Als pijnlijk voorbeeld haalt de VBV de woningbrand aan op de Hilversumse Willem Bontekoestraat van maandag 16 november (zie foto). Bij deze brand in een gebouw met aanleunwoningen met veel zorgbehoevende mensen viel een dodelijk slachtoffer. De vakvereniging meent dat de brandweer hier met te weinig man op af is gekomen. De uitrukmethode met het tweemansbusje (TS2) en de auto met vier brandweerlieden die volgt was in dit geval niet toereikend. 

Daar komt bij dat in de inzet zich de eerste tien minuten richtte op de eerste verdieping, terwijl de vuurhaard zich een etage hoger bevond. 

Lees verder in het WeesperNieuws

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant