Station Weesp vanuit de lucht.
Station Weesp vanuit de lucht.

Waar komen de tunnels onder het spoor?

Algemeen

WEESP - Er wordt nog steeds hard nagedacht en getekend over de toekomst van station Weesp. Op dit moment ligt de focus vooral op de uitwerking van de zogeheten 'vierde variant', de nieuwste optie voor de toekomst van het stationsgebied. 

Dat vertelde wethouder Astrid Heijstee deze week aan de Weesper gemeenteraad. Eind mei moet er uiteindelijk een keuze gemaakt worden tussen alle toekomstvarianten.

Wat vooraf ging
Weet u nog precies hoe het zit? Nee? Hier een korte samenvatting. Begin vorig jaar besloot ProRail dat station Weesp moet worden verplaatst om ruimte te maken voor twee extra sporen tussen Amsterdam en Almere. Het station zou minimaal 200 meter richting de Sportparklaan worden opgeschoven

Drie varianten
Voor dat plan werden drie varianten gemaakt. Maar die drie varianten bleken allemaal duurder dan het budget van 120 miljoen euro dat door het Rijk beschikbaar is gesteld. En dus werd besloten om nog een onderzoek te doen of er echt niet nog een andere optie zou zijn. Die was er: de 'vierde variant'. In die variant blijft station Weesp gewoon op de huidige plek liggen. Daarmee is het waarschijnlijker een veel goedkoper plan. 

Tunnels
Die vierde variant wordt op dit moment verder uitgewerkt en lijkt een reële kanshebber. Zo gaat de discussie nu onder meer waar een extra ondertunneling van het spoor kan komen, dat wil de gemeente graag. Er wordt nagedacht of er een aparte tunnel voor fietsers en voetgangers moet komen of dat bijvoorbeeld het verbreden van de huidige tunnel een idee is. Een ander idee is om een extra tunnel te graven ter hoogte van het Dichtershof, maar dat heeft niet de voorkeur van de wethouder. 

Mei
In mei wordt het spannend. Dan worden alle vier de varianten naast elkaar gelegd en wordt duidelijk hoe de toekomst van het stationsgebied eruit komt te zien. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant