Fort Ossenmarkt wordt bijvoorbeeld aan meerdere partijen verhuurd. Zijn de lasten gelijk?
Fort Ossenmarkt wordt bijvoorbeeld aan meerdere partijen verhuurd. Zijn de lasten gelijk?

Kijken naar verkapte subsidies via gebouwen

Algemeen

WEESP - Voor het eerst gaat de gemeente inzichtelijk maken hoeveel verkapte subsidie verenigingen en instanties in Weesp krijgen via gemeentelijke gebouwen. 

Volgens sommige berekeningen geeft de gemeente meer dan een miljoen euro op jaarbasis aan verkapte subsidie via het verhuren van gemeentelijke gebouwen.

Maatschappelijk vastgoed
De gemeente heeft behoorlijk wat gebouwen en grond in Weesp. Denk bijvoorbeeld aan de sportvelden, clubhuizen, Fort Ossenmarkt, molen De Vriendschap en de City of Wesopa. Dit wordt 'maatschappelijk vastgoed' genoemd. Bijna al die gebouwen en die grond worden verhuurd aan verenigingen en instanties.

Verschil
Maar nu is het niet zo dat iedereen dezelfde huur betaalt. Ook zijn er per object aparte afspraken gemaakt in de loop der jaren over het onderhoud en wie waar verantwoordelijk voor is. Zo heeft de ene huurder meer voordeel dan de andere.

Jarenlange wens
Dat alles gaat de gemeente nu per gebouw inzichtelijk maken. Een wens die al jaren leeft op het stadhuis, maar steeds strandde het plan vanwege de grote gevoeligheid van het onderwerp.

Eisen
Deze week ging de gemeenteraad akkoord met de eisen waaraan de meting moet voldoen. Dat ging wederom niet zonder slag of stoot. De raadsleden vonden de eisen op papier nogal kil en wilden op voorhand al veel zekerheden dat de plannen niet automatisch tot enorme huurverhogingen gaan leiden.

Zomer
Deze zomer wordt een stuk aan de gemeenteraad verwacht waar alleen de feiten per gebouw in staan. Aan de hand daarvan wordt verder gepraat over wat dat gaat betekenen voor de gebouwen, verenigingen en instanties. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant