2013: Johan Cruijff staat de pers te woord in Driemond.
2013: Johan Cruijff staat de pers te woord in Driemond.

Herinneringen aan Johan Cruijff

Sport

WEESP - Johan Cruijff overleed vandaag. Enkele Weesper herinneringen.

Het was 1965. Johan Cruijff was net bij Ajax doorgebroken toen hij verscheen bij Van der Pouw aan de Nieuwstad. Half Weesp was uitgelopen om te zien hoe het grote voetbaltalent met het spitse koppie de openingshandeling van het Weesper autobedrijf verrichtte.

Radio Weesp
Carmen Verheul en Paula van der Lee maakten in 1986 furore met een jongerenprogramma op Radio Weesp. Carmen, toen 13 jaar, interviewde voor dat programma Johan Cruijff. "We wilden aandacht besteden aan voetbalvandalisme en Johan Cruijff was toen de trainer van Ajax. Paula zei: zullen we Johan Cruijff bellen? Tot onze eigen verbazing kostte het geen enkele moeite om hem te spreken te krijgen. We konden de training bijwonen bij stadion De Meer en daarna nam hij alle tijd voor ons. Het staat mij nog goed bij dat ik het heel gek vond dat zo'n beroemdheid reageerde op mijn vragen", zo blikt de NOS-nieuwslezeres terug.

Carmen en Johan
Beluister hier het fragment

Ajax-training
In zijn periode als Ajax-trainer week John Cruijff nog wel eens uit voor een training in Weesp. De toenmalige Weesper voetbalclub Rapiditas beschikte over een van de eerste kunstvelden van de regio en dat was voor de grote meester interessant genoeg om de Ajax-selectie af en toe eens naar Weesp te sturen.

Glazen wijn

Oud-Rapiditaan en Ajax-trainer Marco Ruitenbeek haalde daar enkele jaren geleden nog herinneringen over op met Cruijff zelf. Dat was toen de Weesper met zijn succesvolle Ajax-zaterdagamateurs in Barcelona dineerde met Johan en Danny Cruijff. "Fantastisch om naast die man te mogen zitten", zo zegt Marco nog altijd vol trots. "We kregen op een gegeven moment allerlei tactische verhandelingen met de glazen wijn die hij over tafel schoof. Het mooie was: toen hij begon had hij zelf een leeg glas. Toen hij klaar was, stond er bij zijn bord weer een volle."

Schoolplein

In 2013 trapte Johan Cruijff in Driemond een balletje met schoolkinderen op het gloednieuwe Schoolplein 14. De vraag van het WeesperNieuws was toen: kunnen de scholen in Weesp ook z'n mooi schoolplein krijgen? Dat kan, zei Cruijff. Maar dan moeten scholen, kinderen, ouders en de gemeente zich er wel hard voor maken en helpen om geld in te zamelen.

Johan Cruijff in Driemond 
Beluister hier het fragment

Een jaar later was het Schoolplein 14 bij De Terp en de Hobbedob een feit.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant