'Ik ben niet van de politieke spelletjes', zegt raadslid Max van Dorth.
'Ik ben niet van de politieke spelletjes', zegt raadslid Max van Dorth.

'Samenwerking in gemeenteraad enorm verbeterd'

Politiek

WEESP - Nog niet zo lang geleden was de mores in de Weesper gemeenteraad er eentje van elkaar vliegen afvangen en machtsdenken. Die tijd lijkt voorbij. Coalitie en oppositie pakken zaken constructiever aan en de sfeer is een stuk verbeterd. Dat zegt GroenLinks-raadslid Max van Dorth deze week in een interview in het WeesperNieuws. 

"De samenwerking tussen de verschillende partijen vind ik zó geweldig. Ik betrap mezelf erop dat ik wel eens te veel naar andere partijen stap met het idee om te kijken wat ze ervan vinden. Of als we als coalitie met een voorstel komen dat ik vraag of er bij de anderen nog wensen zijn. Niet uit politiek gewin, maar omdat ik het als één raad voel. En als de oppositie nu wel eens tekeer gaat, zit ik te lachen en denk ik soms zelfs: je hebt nog gelijk ook."

Max van Dorth-effect
Zijn partij heeft de wind in de zeilen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 boekten ze drie zetels, de hoogste uitslag ooit voor GroenLinks aan de Vecht. Uit de recente Stadspeiling bleek dat GroenLinks de kiezer nog steeds in die mate behaagt. Max van Dorth en zijn fractiegenoten Charda Kuipers en Maarten Miner hebben het Jesse Klaver-effect kennelijk niet nodig.

Het WeesperNieuws ging op zoek naar het Max van Dorth-effect.

Mag ik je omschrijven als de vriendelijke opa uit de raad?
"Zo probeer ik mij te manifesteren. Ik ben niet van de politieke spelletjes. Ik vind oppositie en coalitie ook rotwoorden. We zitten allemaal in één gemeenteraad. Als ik het niet eens ben met een voorstel van onze eigen coalitie stem ik tegen. Als ik tijdens de raadsvergadering merk dat Charda of Maarten wat op hun stoel zitten te schuiven, dan zeg ik: als je het er niet mee eens bent, dan neem je het woord maar. We houden elkaar scherp."

Een collega-raadslid zei over jou: Max is meer links dan groen.
"Ja, misschien wel. Knokken voor wat kwetsbaar is, dat was een verkiezingsleus van mij. Sociaal is voor mij belangrijk. Maar ik hou niet van pamperen. Dat geldt ook voor groen: behouden, maar niet doorslaan. Dus geen hele grote acties om een klein stukje groen te behouden. Zet je dan in voor de werklozen, denk ik dan."

Lees het hele interview in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant