Afbeelding

'Dit jaar 50 mensen uit de bijstand aan een baan'

Algemeen

WEESP - Lukt het de Weesper bedrijven om hun aandeel te nemen in de landelijke afspraak 100.000 'garantiebanen' te creëren? Tijdens een bijeenkomst van bedrijvenvereniging IVW in het stadhuis greep wethouder Herman Tuning de gelegenheid aan om de ondernemers met de neus op deze Participatiewet te drukken. "Ik hoop op 50 banen aan het einde van het jaar."

De regering heeft met het bedrijfsleven afgesproken dat er de komende jaren 100.000 banen bij komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze 'garantiebanen' zijn bedoeld voor mensen die kunnen werken, maar niet in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet volgens die afspraak 5% van het personeelsbestand uit deze doelgroep gaan bestaan.

De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek pakken dit uitvloeisel van deze Participatiewet gezamenlijk op in het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek, kortweg WSP (niet te verwarren met de Weesper Stadspartij). Het WSP helpt mensen met een arbeidsbeperking aan een betaalde baan en tegelijkertijd werkgevers bij het vinden van geschikte werknemers. Op de website van de instantie lezen we: "Samen komen we tot win-winsituaties waarin gemotiveerde werkzoekenden een baan vinden en de werkgever voldoet aan de Banenafspraak."

Tuning spreekt zijn persoonlijke ambitie uit: "We hebben nu ruim 300 mensen in de bijstand, het zou mooi zijn als dat er aan het einde van dit jaar 50 minder zijn. Mocht het minder blijken te zijn, dan zal ik teleurgesteld zijn en uitvissen waarom het niet is gelukt. Het blijft een lastige doelgroep om aan het werk te helpen. Maar ik vind wel dat we ambitie moeten tonen." Geven werkgevers de komende jaren niet genoeg banen vrij, dan dwingt de overheid ze alsnog af met een quotum.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant