Onder meer Moen voert actie tegen deze patenten.
Onder meer Moen voert actie tegen deze patenten.

In actie tegen zadenpatenten

Algemeen

WEESP - Bedrijven claimen steeds vaker patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden, vruchten en planten en dat moet stoppen. Eetwinkel Moen op de Nieuwstad en boerderij De Groene Griffioen voeren hier actie tegen.

Sinds maandag zijn de twee filialen van De Grootste Zaadbank van Nederland. Samen met de gehele biologische sector sluiten zij zich aan bij een landelijke campagne. Inmiddels zijn er meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en ook al meer dan duizend aangevraagd. En dat heeft grote gevolgen: een rem op veredeling van zaden, verdwijnen van diversiteit per soort, het aanbod van groenten in de winkel wordt minder en wat overblijft wordt duurder.

Klanten en belangstellenden wordt gevraagd komende weken zaadjes van bijzondere groenten in hun vriezer te bewaren of alvast in de grond van hun tuin of balkonbakken te stoppen en daarmee filiaal te worden van De Grootste Zaadbank van Nederland. Met deze publieke actie wordt ingespeeld op de komende internationale conferentie van 18 mei met EU-ministers en experts over deze dreiging van patenten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant