Afbeelding

Synagoge viert 20-jarig jubileum als cultureel centrum

Algemeen

WEESP - Het is twintig jaar geleden dat Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge de synagoge aan de Nieuwstraat in beheer kreeg. Dat wordt dit weekend gevierd met onder meer een concert en een foto-expositie.

Het toenmalige college van B en W kwam in 1995 met een voorstel om de synagoge te verkopen. Een ondernemer wilde er een kledingzaak in vestigen. Het gebedshuis verloor al in 1942 zijn oorspronkelijke functie toen de Joodse Gemeenschap van Weesp werd gedeporteerd. In het gebouw had daarna al een garage en later een arbeidsbureau gezeten. 

Nu het in de verkoop kwam richtte een groep mensen onder leiding van professor Arnold Heertje een stichting op om het gebouw in handen te krijgen. Zij wilden er een cultureel centrum van maken. Ondanks grote verdeeldheid binnen het college en de raad ging de synagoge in 1996 naar deze stichting. 

Sindsdien worden er in het monument met regelmaat concerten, lezingen en exposities gehouden. Ook is de synagoge sinds 2003 weer in gebruik als joods gebedshuis. Masorti uit Almere houdt hier de sjoeldiensten en dergelijke.

Shura Lipovsky
Om het floreren van de synagoge te vieren is er zaterdag een jubileumconcert met de over de hele wereld optredende Jiddische zangeres Shura Lipovsky. Kijk voor meer informatie en voorverkoop op www.synagogeweesp.nl. Vrijdag, zaterdag en zondag is er een gratis toegankelijke expositie met foto's van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier.


Meer weten over de strijd om der synagoge, klik dan hier. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant