Daar gaat íe...
Daar gaat íe...

Libel is boven water (en wat er nog meer over te vertellen is)

Kunst & cultuur

WEESP - Die libel die laatst kwijt was, is gevonden hoor. Hij lag op de bodem van de Vest.

Deze week is hij opgedregd. De libelle is gemaakt van kunststof buizen, met poten van roestvrijstaal en vleugels van vorstbestendige tegels en spiegelglas. De gemeente heeft hem meegenomen.

Pas de deux
De libel (of libelle, mag ook) maakte deel uit van een kunstwerk van Marius Meulenberg, dat in opdracht van wijkoverleg Zuid in 2008 een plaats kreeg in de Vest.

Een fraai pas de deux van twee waterjuffers.

(Myra May Fotografie)

De sjeu was er de laatste tijd helaas van af, want de verzopen libel miste al langer zijn maatje. Waar die is gebleven, is een raadsel. 

In Beeld
In zijn serie 'In Beeld' omschreef Yuri van der Linden dit kunstwerk uitgebreid in het WeesperNieuws van 4 april 2012. Je kunt het hierover nog eens teruglezen.

Marius Meulenberg exposeert in 2006 een libelle bij Solvay. De libelle is gemaakt van kunststof buizen, met poten van roestvrijstaal en vleugels van vorstbestendige tegels en spiegelglas. Vanuit wijkoverleg Zuid komt een jaar later het voorstel tot aankoop van twee libellen, te plaatsen op kunstmatige eilandjes in de Vest. Om de zichtbaarheid te vergroten wordt besloten om van de twee bestaande libellen die in het bezit zijn van de kunstenaar, een blauwe en een rode, de blauwe te vervangen door een nieuw te maken rode.

De eilandjes vormen een apart project, waarvoor Weesper Edwin Veldhuyzen uiteindelijk een oplossing bedenkt. De door hem speciaal vervaardigde bladen zijn aan de bodem van de Vest verankerd. De onthulling van de libellen vindt plaats op 5 april 2008 door twee kinderen vanuit een roeibootje. Het bankje dat uitzicht biedt op de Vest is later toegevoegd en bevat ook het tekstbordje met de gegevens van het kunstwerk.

Marius Meulenberg (1942-), van oorsprong civiel ingenieur en werkzaam bij Rijkswaterstaat, verhuist eind jaren negentig naar Lelystad. Vanaf het jaar 2000 is hij daar actief als kunstenaar, net als zijn vrouw Margot. Hij volgt een opleiding aan de Vrije Academie Nunspeet en maakt zijn eerste beelden in beton. Tegenwoordig maakt hij zowel kleinsculptuur als grote tuinbeelden, in diverse materialen als glas, albast en marmer. De libelle is een steeds terugkerend thema, zowel op kleine schaal in glas en brons, als op grote schaal zoals de twee in de Vest. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant