Afbeelding

'Statushouders niet enige probleem bijstand'

Algemeen

WEESP - Niet alleen de statushouders (ex-asielzoekers) zijn de oorzaak van de stijging van de bijstandskosten in Weesp. PvdA-raadslid Kitty Jong tikt wethouder Joop Overmars op zijn vingers. Ook langdurige oudere werklozen komen meer en meer in de bijstand.

Bij de bespreking van de Kadernota 2017 stelde Jong kritische vragen aan wethouder Joop Overmars. In de formulering van de oorzaken die ten grondslag zouden liggen aan de stijging van het aantal bijstandsgerechtigden in Weesp en die dus direct een aanspraak doen op de Weesper portemonnee, werd volgens het raadslid een te eenzijdig beeld geschetst. Jong: "Er zijn ook andere oorzaken die de stijging van bijstandsgerechtigden bewerkstelligen." Ze kreeg daarbij bijval van andere partijen in de gemeenteraad.

Wat was uw punt?
"Ik vond de conclusie dat statushouders de stijging van bijstandsgerechtigden veroorzaken te eenzijdig en bovendien niet realistisch. En dat is niet wenselijk gezien de gevoeligheid van de acceptatie van deze groep."

Want waar ging volgens u de wethouder aan voorbij?
"Aan het effect van het na-ijlen van de crisis op oudere werklozen. In de crisis is een grote groep ouderen, veelal 55-plussers, hun baan kwijtgeraakt. Deze groep ontving drie jaar lang een werkloosheidsuitkering, die nu afloopt en waardoor je landelijk deze groep in de bijstand terecht ziet komen."

En nu?
"De wethouder heeft toegezegd om nog voor de zomer een deelmonitor participatiewet te verstrekken, die de huidige stand van zaken in Weesp moet weergeven. Na de zomer kunnen we het er dan met elkaar over hebben en zoeken naar oplossingen."

Wethouder
In reactie laat wethouder Joop Overmars weten dat het aantal ouderen in de bijstand naar verwachting niet zal toenemen omdat de economie aantrekt. Aan de andere kant zal het aantal statushouders in Weesp de komende periode wel toenemen, en dat de gemeenteraad daar rekening mee moet houden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant