Afbeelding

Nora neemt een loopje met Niels van de Griend

Algemeen

Notaris Niels van de Griend verzorgde de overdracht van mijn verkochte appartement en ik strikte hem meteen voor een interview!!

Vanuit verschillende kanten kreeg ik de tip om 'de notaris' te vragen voor een interview. In eerste instantie was ik een beetje sceptisch, want eerlijk is eerlijk: notarissen staan er niet om bekend bruisend, levendig en gezellig te zijn…. Zou Niels ook zo stoffig en saai zijn? Het antwoord is (spoiler alert) NEE!! Niels blijkt ontzettend bevlogen te zijn en vol energie te zitten!! En ik kan vast verklappen dat Niels, voordat hij notaris werd, HELE andere dingen aan het doen was!!

Wie is Niels eigenlijk?
Niels van de Griend (53) woont sinds 2002 in Weesp. Hij heeft samen met zijn vrouw Suzanne 4 kinderen: de oudste zoon (18) is net klaar op het Vechtstede en gaat naar Groningen om te studeren (want: lekker ver weg). De jongste (is ook een zoon) is 12 en gaat nu net beginnen op het Vechtstede. Daartussen zitten nog twee dochters van 15 en 16.
Sinds 1992 is Niels kandidaat-notaris; eerst 2 jaar in Limburg, maar daarna is hij naar Weesp gegaan en gebleven! Vanaf 1999 is hij notaris, en zoals Niels zelf zegt: 'the rest is history'. Goed verhaal, lekker kort.

Ik merkte al gauw dat als Niels eenmaal op de praatstoel zit, hij niet meer te stoppen is (dat gold trouwens ook voor hardlopen: Niels wilde nog een stukje verder, nog wat trappen op en af, en nog even langs het kanaal…). Dus ik heb hem snel de voicerecorder in de hand geduwd en ben maar achter hem aan gaan rennen :-)

Waarom doe je mee met de WeesperNieuws triatlon?
Toen ik hier net woonde, toen zag ik de zwemmers tijdens de triatlon voorbij komen. Toen is het triatlon-vuurtje een beetje aangewakkerd en een paar jaar later deed ik zelf mee! De eerste keer had ik dat nog heel amateuristisch aangepakt: ik ging me bij de wissel uitgebreid afdrogen en omkleden. Ik trok zelfs een hardloop-shirt aan, dat plakte natuurlijk gigantisch op dat natte lijf. Tot overmaat van ramp trok ik het OOK NOG achterstevoren aan, waardoor ik het wéér uit en aan moest trekken. Ik zat me een partij te emmeren!! Maar zo leer je, he?

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn familie natuurlijk! Mijn zoon heeft vorig jaar ook meegedaan, hij startte in de tweede groep, ik  in de eerste, dus ik kon hem opwachten, dat was leuk!!

Ben je altijd zo sportief geweest?
Best wel, want ik ben eigenlijk gymnastiekleraar! (Nora: Wat?! Dat is nog eens een bijzondere ontboezeming!! Een notaris die eigenlijk gymleraar is, leuk!!) Maar in de jaren '80, toen ik afstudeerde aan de sportacademie, was er geen droog brood te verdienen als gymleraar. Dus toen ben ik lijsttrekker geworden bij politieke partij 'Loesje', tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in 1986. (Nora : Wat?! Deze notaris is dus OOK NOG lijsttrekker van een landelijke politieke partij geweest!! Dit wordt steeds interessanter!).
Tijdens deze politieke carrière kwam ik ook vaak in aanraking met 'rechten', ik vond dat wel interessant, dus ik besloot Rechten te gaan studeren. Zo ben ik eigenlijk het notariaat ingerold. Niet eens echt gepland.

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Mijn werk- en gezinsleven is iets te vol om dagelijks te trainen. Ik train meestal in het weekend. Want door de week heb ik 's avonds ook vaak werk te doen. Ik heb laatst een aantal informatieavonden gegeven, over het nut van een testament. Ontzettend belangrijk! Want mensen beseffen niet dat je ongelofelijk veel gedoe veroorzaakt, als je je nalatenschap niet regelt!! (Nora: er volgt een heel betoog over alle pro's van een testament, en Niels begon nog net niet met "I have a dream". Wat een enthousiasme en bezieling Niels, mij heb je om!! Doe mij maar zo'n testament.)

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Twee jaar geleden heb ik mijn snelste tijd behaald op de triatlon in Weesp. Het is absoluut niet het mooiste moment uit mijn leven, maar wel een prestatie waar ik trots op ben.

Niels stelde voor om een 'traptraining' in ons looprondje te verwerken: een paar keer de trappen op de brug naar Driemond op en af…. Leuk Niels. Die man barst van de energie.

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?                 
Nee. Maar ik ben wel lui als het om sporten gaat. Ik zet er niet alles voor op zij. Een warming-up doe ik dan ook nooit. (Nora: Lui?! We moesten net nog allerlei trappen op en af, en Niels had me in no-time overgehaald ons hardlooprondje in afstand te verdubbelen, gewoon omdat dat nog een leuk extra stukje was…)

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik ga met vrienden elk jaar een weekend naar de Ardennen om mee te doen met een toertocht: 'de kriek' (Velomediane Criquielion). Verder doe ik alleen de triatlon, dat vind ik genoeg.

Wat is je favoriete hardloop- en fietsrondje in Weesp?
Ik heb er een heleboel! Ik ren graag langs de visserij, maar naar Abcoude vind ik ook fijn. Over langs Driemond, als ik een kort rondje doe.
Ik fiets elke zondagochtend met een clubje: dan verzamelen we in Amsterdam bij 'het Kalfje' en dan doen we een rondje Abcoude, Baambrugge, Loenen, Ankeveen en zo weer terug. Maar gewoon rammen richting Lelystad vind ik ook zalig!! (Nora: Briljant: 'rammen' en 'zalig' samen in één zin gebruiken.)

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
David Cameron! Want hoe komt deze man op het idee om het volk te vragen zo'n belangrijke beslissing als een Brexit te nemen?! Ongelofelijk!! Hij is toch gekozen door het volk om beslissingen in deze categorie te nemen!! En dan legt hij het weer in de vorm van een referendum bij het volk neer. Ik snap dat niet hoor! Daar zou ik het met hem wel eens over willen hebben (Nora: Niels is zich hierover echt aan het opwinden en is oprecht verontwaardigd! Ik luister vol bewondering naar zijn minutenlange, uitbundige relaas! Deze man moet zendtijd krijgen bij Radio Weesp!!)

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Thuis!! Gewoon thuis.

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Nergens in. Ik ben wat dat betreft kapot saai. Ik kan wel ingewikkelde juridische teksten in begrijpelijke taal vertalen, maar is dat een verdienste? (Nora: euh ja! Die bevlogenheid over 'stoffige notarisdingen' vind ik zeer bewonderenswaardig!!)

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Nee! Ik heb zelfs nog nooit een hartslagmeter gehad!

Heb je nog tips voor andere sporters?
Wat ik cruciaal vind: je moet de wissel goed trainen! Dat moet je niet overslaan!! Al heb je maar 20meter gefietst, okee maak er een kilometer van, ga daarna een stukje rennen. Dat scheelt zo ontzettend veel! Want dan word je niet overdonderd door de wissel.
En zorg dat je in de wisselzone goed weet waar je fiets staat. Loop het stukje vanuit het water naar je fiets van te voren een paar keer, zodat je je fiets zo kan vinden! (Nora: Enorm goede tip!! Ik was vorig jaar in alle commotie m'n fiets even 'kwijt'!)

De N236 was afgesloten, dus Niels en ik konden mooi over de weg rennen en meteen wat foto's maken!

Wat is Niels een bijzonder leuke en bevlogen man!! Ik kan iedereen aanraden om eens een rondje met hem mee te rennen, want zijn energie werkt aanstekelijk!! En voor je het weet heb je je laten overhalen om je testament te laten maken ;-)
Succes op 4 september Niels!

Liefs! Nora

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant