Selfie door Elmi bij de Deltawerken in Zeeland
Selfie door Elmi bij de Deltawerken in Zeeland

Zere voeten en slaaptekort na 1425 kilometer

Sport

WEESP - She did it! 1425 kilometer legde Elmi Westra af in vier dagen in 105 uur langs de Nederlandse hoofdsteden in haar velomobiel. Maandagochtend kwam de Weespse weer thuis. "Eigenlijk heb ik nu alleen maar zere voeten en slaaptekort", lacht ze. Met haar deelname haalde Westra 5800 euro op voor de parkinsonvereniging.

Zondagavond finishten Elmi Westra en haar ligfietsmaat Rob Hebbes om 19.00 uur in Zoetermeer, waar vier dagen eerder op woensdag de start was van de Dutch Capital Tour 2016. Van de 45 deelnemers haalden 27 deelnemers de eindstreep, de snelste in 67 uur met ook een velomobiel. Daarvan deden er vijf mee aan deze fietstocht.

De tweede dag was een fikse klim naar het drielandenpunt in Limburg. "Om met mijn zware ligfiets niet achteruit te rollen, moest ik steeds de remmen inknijpen." De Weespse vertelt enthousiast over haar avontuur. De korte momenten van slaap op een matje in een akker of in een hangmat, de twee lekke banden, het fietsen door de stille nacht... Elmi: "Vooral de lange uren fietsen over de rechte wegen door de lege polders hebben we als zwaar ervaren. Soms met enorme tegenwind, er kwam geen einde aan. Als ik terugkijk ben ik verbaasd dat je lijf dit blijkbaar aankan."

Sponsoren
Op eigen initiatief liet Westra zich voor deze uitdaging sponsoren. Ruim 5800 euro kan ze overmaken aan de parkinsonvereniging, een bedrag dat gebruikt wordt voor onderzoek en lotgenotencontact. Haar vader heeft de ziekte van Parkinson. Elmi: "Hij heeft ons de hele tocht gevolgd en sprak mij moed in via sms'jes. Hij is echt supertrots."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant