Afbeelding

Naar Den Haag om verbod leidingbelasting

Algemeen

WEESP - Gaat het verbod op leidingbelasting Weesp op korte termijn geld kosten of niet? Wethouder Joop Overmars gaat naar Den Haag om daar een discussie over te voeren. De nieuwe wet is voor Weesp een beetje vaag. Zo schrijft hij aan de gemeenteraad na vragen van de DSB.

Sinds dit jaar heft Weesp belasting op leidingen die door de gemeentegrond lopen. Een omstreden manier om geld binnen te halen, maar door veel gemeenten in Nederland gebruikt. Minister Plasterk maakte enkele weken geleden bekend dat hij deze manier van belastingheffen gaat verbieden omdat het oneerlijk is dat de ene gemeente het wel doet en de andere niet. Ervan uitgaande dat de belastingen worden doorgerekend door de leidingeigenaren (zoals bijvoorbeeld KPN) zorgt ervoor dat inwoners van de ene gemeente meer moeten betalen vanwege de belasting van de andere gemeente.

Overgangsregeling
Om te zorgen dat alle gemeenten die de belasting heffen niet meteen in geldnood komen door het verbod heeft de minister een ruime overgangsregeling getroffen. Maar het is maar de vraag of Weesp daar helemaal onder valt. In de voorgestelde wet wordt namelijk gesproken van gemeenten die in 2015 inkomsten hadden uit de leidingbelasting (daar voldoet Weesp niet aan), maar ook gemeenten die een belasting hadden per 1 januari 2016 (daar voldoet Weesp wel aan).

Die tegenstrijdigheid is voor wethouder Joop Overmars (Financiën) aanleiding de zaak in Den Haag aanhangig te maken. Ook roept hij de partijen in de gemeenteraad op de zaak op de agenda te zetten van de landelijke partijen. De wet is nog niet aangenomen.

Geld
Weesp haalt 473.000 euro op met de leidingbelasting. Als dat ineens wegvalt heeft Weesp een groot probleem voor de begroting van de komende jaren.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant