Afbeelding

Nora neemt een loopje met Renske Harte-Sluman

Algemeen

Van Renske kreeg ik een berichtje: 'Hoi Nora, ik wil graag met je in contact komen voor een hardloopinterview. Want ik denk dat ik wel een leuk verhaal heb bij 'mijn' WeesperNieuws triatlon.'

Okee! Lekker proactief Renske! Mijn nieuwsgierigheid was wel geprikkeld! Renske wilde al een tipje van de sluier oplichten, maar vertelde in een whats-app bericht al bijna het hele verhaal :-) Ik moest haar iets afremmen, want anders hadden we tijdens het rennen niks meer te bespreken.

Wie is Renske eigenlijk?
Renske Harte-Sluman (52) is haptotherapeut, ze heeft een praktijk op de prachtige woonboot waar ze woont met haar man Jan en dochter Nienke (19). Zoon Tjebbe (22) woont inmiddels op zichzelf in Amsterdam.
Als haptotherapeut leert Renske, zoals ze het zelf uitlegt, mensen 'voelen'. Als mensen stress, angstklachten, of onverwerkte emoties, etc. hebben, dan kunnen ze bij Renske in haar praktijk terecht. Ze laat mensen zich letterlijk en figuurlijk weer beter 'voelen' zegt ze zelf.

Renske vertelt dat ze heel erg van varen en water houdt, dus ze wilde het bootje bij hun huis wel gebruiken als fotoshoot-locatie! Nog voor dat we ook maar met het interview begonnen zijn begin ik te vermoeden dat Renske precies weet wat ze wil, en op welke manier ze dat wil… Laten we maar gaan rennen Renske, dan kan je vertellen wat nou precies 'jouw' triatlonverhaal is!!

Waarom doe je mee met de Weespernieuws triatlon?
Als eerste wil ik zeggen: tot op DIT moment, dus het moment dat dit interview online komt, weet mijn man niet dat ik mee doe met de triatlon! Het is een verrassing voor hem!! En ik wil graag dat hij het door dit interview te weten komt! (Nora: aha, dat was je plannetje…).
Een goede vriend van mijn man heeft ALS gekregen, heel heftig. Ik wilde meteen 'iets' voor hem doen. En ik wilde ook altijd al een keer meedoen aan de triatlon in Weesp, eigenlijk had ik me voorgenomen dit vóór mijn 50ste te doen. (Nora: oei, mislukt).
Maar toen dacht ik: als ik nou aan de triatlon mee doe, dan probeer ik me te laten sponsoren en dan gaat de opbrengst naar stichting ALS Nederland. Dus hierbij doe ik meteen een oproep: sponsor mij!!! Via deze donatiesite kan je een bedrag doneren, dan beloof ik dat ik de triatlon uitloop! Ik wil totaal €2500 ophalen voor stichting ALS. (Nora: Mooi initiatief!! Laten we doneren mensen!!).
Mijn man Jan en ik zijn dit jaar 25 jaar getrouwd, de precieze datum is vlak na de triatlon, dat vond ik ook wel een goede reden om dit jaar mee te doen met de triatlon. En dus als verrassing voor Jan!! (Nora: tja, bloemen en bonbons zijn vrij cliché om je geliefde mee te verrassen, een ¼ triatlon voor iemand doen is veel romantischer!! ;-) )

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn man Jan!! Maar Tjebbe, mijn zoon, zei tijdens een fietstochtje dat hij verwacht dat Jan eerst wel een beetje boos wordt als hij hoort dat ik al maanden aan het trainen ben zonder dat hij het wist. (Nora: snap ik!! Sharing is caring toch?). Maar voor de duidelijkheid: het is dus een verrassing, en niet iets dat ik stiekem doe! Dus ik hoop dat mijn man begrijpt waarom ik mee wil doen: omdat ik mijn gezonde lichaam wil inzetten voor mensen die zelf niet (meer) kunnen sporten, en dat ik dit vooral doe voor Rob, de vriend van Jan met ALS.
Dan ben ik er van overtuigd dat zowel Jan als Rob me staan op te wachten bij de finish!! En mijn dochter natuurlijk! Mijn zoon Tjebbe doet zelf ook mee met de triatlon, voor de derde keer al weer, dus hij is er sowieso. En mijn ouders wonen langs het zwemparcours, dus die zullen me ook zeker aanmoedigen.

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Ik vind het nu best wel lastig om alle triatlon-trainingen in te plannen. Mijn racefiets staat bij mijn ouders, want anders valt het Jan natuurlijk op dat ik ineens een fiets heb. (Nora: Oja… Mèn wat lastig). Dus dan moet ik eerst daarheen om m'n fiets te halen, en meestal spreek ik met mijn zoon af om een rondje te gaan fietsen. Het motiveert me om met hem te trainen, ik vind het ook veel leuker.
Maar eigenlijk vind ik roeien de allerleukste sport. Daar ben ik 18 jaar geleden mee begonnen en direct verknocht aan geraakt!
Dus roeien, zwemmen, fietsen en hardlopen allemaal inplannen in mijn week, en de laatste drie ook nog zo onopvallend mogelijk, is niet altijd makkelijk!! Daarom ben ik ook blij dat Jan eindelijk weet dat ik mee ga doen aan de triatlon!

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Ik heb een paar keer de Elfstedentocht geroeid: dat was fantastisch! Toen ik die tocht voor de eerste keer finishte, kwamen spontaan de tranen uit m'n ogen! Sinds die eerste Elfstedentocht weet ik wat afzien is. (Nora: alsof je Evert van Benthem hoort praten :-) )

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik heb met de Vechtloop meegedaan, en ook de 1/8 triatlon van Nederhorst. Die triatlon deed ik samen met mijn zoon: ontzettend leuk!! Ik moest dit trouwens heel stiekem doen, want Jan wist natuurlijk niets van mijn triatlon ambities. Ik heb Jan een dagje uit golfen gestuurd, zodat hij niet doorhad dat ik 'even' een 1/8 triatlon ging doen. Doordat ik in Nederhorst mee heb gedaan weet ik nu wat beter wat me straks te wachten staat.

Wat is je favoriete hardlooprondje in Weesp?
Ik heb een loopmaatje en met haar ren ik vaak langs Uitermeer en Naardermeer. Ik ga ook wel eens rennen bij de Spiegelplas, dan neem ik onze hond mee, die rent dan lekker mee!

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Met Ted Troost, dat is mijn grote voorbeeld in de haptonomie. Ted begeleidt veel sporters, ook al is hij al 80 jaar! Ik heb recentelijk een masterclass bij hem gevolgd, die heeft erg indruk op me gemaakt!
Met hem zou ik heel graag willen hardlopen, om 'voelend' te leren lopen. Dus voelen wat je lijf doet en hoe je het op die manier makkelijker kunt maken. (Nora: dat haptonomische 'voelen' is blijkbaar iets heel bijzonders…. Ik voel het nog niet.)

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Op het water in een boot!! Als je mij in een bootje met wat leuke mensen op de Vecht zet ben ik het allergelukkigst.
Ik heb het Weesper Sloepennetwerk opgezet afgelopen voorjaar. Samen met wat anderen ben ik daar de kartrekker geweest om een netwerk op te zetten van mensen die een eigen sloep met schipper beschikbaar stellen, om over de Vecht te varen. Tijdens Weesp Gastvrij is het officieel gestart, dus het is nog heel pril en het mag nog flink uitgroeien!

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Dingen regelen en organiseren! (Nora: inkoppertje) Ik heb wel wat organisatietalent! Maar ik vind het vooral leuk om mensen te plezieren met de dingen die ik regel, zoals bijvoorbeeld bij Weesp Sloepennetwerk, daar wordt toch iedereen blij van?! (Nora: een regelneef met het hart op de goede plaats!)

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Ik heb twee jaar geleden een detox gedaan en ben daarna zoveel mogelijk suikervrij gaan eten. Daardoor ben ik me zoveel beter gaan voelen! Ik heb veel minder last van vermoeidheid en van mijn gewrichten. Dus eigenlijk let ik altijd op wat ik eet.

Heb je nog tips voor andere sporters?
Het klassieke 'genieten', wat iedereen zegt! Maar ik ga ook echt proberen naar mijn lichaam te luisteren, dat is ook mijn vak natuurlijk! Ik wil goed 'voelen' waar ik kan versnellen, wat moet terugnemen etc, dus wat zegt mijn lijf!

Na afloop van het interview stuurde Renske me een foto van haar bebloede sok: ze 'voelde' tijdens ons hardloopinterview al wel iets bij haar voet, maar ze heeft, zo zegt ze zelf, niet goed naar haar lichaam geluisterd. Gevolg: een bloedende wond en een rode sok. Practice what you preach girl!! :-)

Die Renske!! Houdt als 'verrassing' even een paar maanden haar triatlon stil voor haar man! Ik weet niet of ik dat zou kunnen hoor! Of willen…
Tijdens het hardoopinterview leerde ik Renske kennen als een warme, geïnteresseerde en empathische vrouw. Maar ook iemand die zelf de touwtjes in handen wil houden. En volgens mij is Renske een ontzettende regelaar, die heel duidelijk voor ogen heeft hoe ze alles wilt. 
Renske, supertof dat je jouw triatlon opdraagt aan ALS-patiënten! Succes met het 'regelen' van het sponsorgeld, dat klusje klaar jij zo! ;-)

Liefs! Nora

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant