Afbeelding

Nora neemt een loopje met Ricardo Scholten

Algemeen

Ricardo: de man die alles kan!!

Hij is niet alleen een top-triatleet, maar ook bijna afgestudeerd als arts. Ricardo Scholten lijkt het allemaal makkelijk te kunnen en is nog een toffe gast ook!! Ik ben heel benieuwd hoe hij dit allemaal voor elkaar krijgt en hoe hij zich voorbereidt op de triatlon van Weesp. Tijd om een rondje te rennen met duizendpoot Ricardo!

Wie is Ricardo eigenlijk?
Ricardo (25) doet nogal veel aan triatlon en hij doet een studie geneeskunde. Eind september is hij klaar met zijn studie, dan is hij dus arts! Hij wil zich dan specialiseren als sportarts en hij heeft een droom om ooit een eigen sportmedisch-adviescentrum te hebben. Nu werkt Ricardo af en toe bij Run2Day in Hilversum, maar is hij vooral heel veel aan het sporten! 

Op de zondagochtend na Sluis & Bruggenfeest haal ik Ricardo om 9.00u (…) op bij zijn ouderlijk huis. Toevallig heb ik zijn ouders op S&B ontmoet: hele lieve, warme mensen. Het knusse naambordje vind ik dan ook PRECIES bij hen passen!
Ricardo heeft gister de triatlon in Veenendaal gewonnen, dit heeft hij gevierd met wat biertjes op Sluis (Ja echt!! Ricardo drinkt ook wel eens een biertje!!) dus hij stemt er mee in om rustig te rennen :-) Bovendien moet hij vandaag ook nog het startschot geven bij de kindertriatlon en daarna nog even een fietstraining doen van 100km…

Als eerste: Ironman World Championship in Hawaii en JIJ bent erbij. Vertel!
In 2012 ben ik gaan trainen voor m'n eerste hele triatlon: dat was die van Zurich in 2013. Als voorbereiding rende ik toen de marathon van Amsterdam, en toen kwam ik er achter dat lange afstanden mij heel goed liggen. Ik ben toen gaan uitzoeken wat er allemaal mogelijk was op triatlongebied, en kwam er toen achter dat het hoogst haalbare het WK in Hawaii is. Dat leek me wel een mooi doel! Eigenlijk had ik het zo gepland dat ik me in 2016 zou voorbereiden, zodat ik me in 2017 zou kunnen kwalificeren voor Hawaii, maar ik heb me dit jaar al gekwalificeerd!! Dus 8 oktober doe ik mee aan de WK triatlon en ga ik met mijn vriendin, m'n ouders, m'n broer en zijn vriendin naar Hawaii! (Nora: Met het hele gezin, wat knus!!)
Hawaii is 9 weken na de triatlon in Maastricht (Nora: daar heeft Ricardo zijn startbewijs voor Hawaii gewonnen) maar dat betekent dat ik eigenlijk te korte tijd heb om volledig te herstellen en in topvorm te zijn voor Hawaii. Ik heb inmiddels al 6 hele triatlons gedaan, en ik train veel, dus het duurvermogen heb ik, maar je kan nou eenmaal niet 365 dagen per jaar in topvorm zijn. Ik zorg dat ik in Hawaii ontspannen aan de start sta en ik ga m'n best doen: dan zie ik wel wat er gebeurt. Ik ga er hoe dan ook van genieten!! (Nora: Wat een sportman he?! Zo relaxed!)

Waarom doe je mee met de WeesperNieuws triatlon?
Ik zou niet één reden kunnen bedenken om niet mee te doen in Weesp! Want als Weesper zijnde en de band die ik met Weesp heb, vind ik het ontzettend leuk om elk jaar hier door de straten te rennen. En dan alle aanmoedigingen in ontvangst te nemen en alle kinderen een high-five te geven: fantastisch!!
Het staat op m'n lijst van alle dingen die ik in m'n carrière een keertje gedaan zou willen hebben om eerste Weesper te worden. Maar ik weet niet of dat dit jaar gaat lukken. (Nora: Ik denk het wel. #teamRicardo)

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn vaste supporters crew: m'n vader, m'n moeder, m'n broer en zijn vriendin. En natuurlijk Lily, mijn vriendin!

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Je kunt beter vragen: hoe combineren WIJ het, want ik doe het niet alleen! Ik doe de studie geneeskunde en ik sport zo'n 15 uur per week, dus ik heb eigenlijk geen tijd om boodschappen te doen, eten te koken, de was te doen en dat soort dingen. Ik heb eigenlijk amper tijd om te eten, haha! (Nora: slaapt deze jongen wel eens?) Dus mijn ouders en mijn vriendin doen ongelooflijk veel voor me!! Mijn broer stelt zelfs z'n auto beschikbaar als ik die nodig heb.
Met al die hulp is het sporten en het studeren te combineren, maar wel als IK alles goed plan. Mijn ouders doen eigenlijk alles om mij zo vrij te laten sporten. Ook op financieel gebied zijn ze een grote steun, want triatlon is echt een dure hobby. En mijn ouders gaan overal mee naar toe!! Ik ben echt heel blij met alle steun die ik van ze krijg. (Nora: wat een warm nest!)

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
In 2014 ben ik Europees Kampioen geworden onder 25 jaar, in Almere op de lange afstand triatlon, dat is wel heel bijzonder! Maar in het juiste perspectief was dat geen enorme prestatie, als je kijkt naar de andere deelnemers en het verschil met de nummer twee. Dit was trouwens wel mijn eerste hele triatlon met een eindtijd onder de 10 uur! (Nora: Ricardo is afgelopen zaterdag eerste geworden bij de OD triatlon in Veenendaal!! Ook nogal een prestatie vind ik.)

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Met mijn hardlooptrainer: Siebe Turksma van de GAC in Hilversum, hij begeleidt mij bij het lopen. Siebe kan door omstandigheden nu niet meer hardlopen, maar heeft meer dan 90 marathons en ultralopen op z'n naam staan. Die man straalt alleen maar ervaring uit!!  Ik zou heel graag met hem zoiets als de Comrades willen lopen, dat is een ultraloop van 87km in Zuid-Afrika. Want je kan heel veel van iemand leren als je samen loopt!

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?                 
Ik eet voor elke wedstrijd 2 witte bolletjes met Nutella. En voor een hele triatlon eet ik 4 witte bolletjes met Nutella en een kopje bosvruchten thee! (Nora: kampioenenvoer!!)

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Of bij m'n ouders thuis, of bij m'n vriendin. En dan ben ik vaak aan het eten of aan het slapen, hahaha! (Nora: ik stel me Ricardo voor, languit op de bank, met een wit bolletje met Nutella in z'n mond :-) )
Ik vind het trouwens ook echt fantastisch om met kinderen bezig te zijn in de sport, zoals bij de kindertriatlon. Kinderen hebben nog een zorgeloze, vrije geest. Ze denken niet na over doelen, strategieën of blessures, die gáán gewoon! Dat is echt goud waard!

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Ik heb een ijzeren discipline. Dat moet ook wel, anders red je dit niet. Dus het doorzettingsvermogen en de discipline, in combinatie met het managen en plannen, ik denk dat dát toch wel mijn grootste kwaliteit is.

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Ik gebruik een Garmin, voor rennen, fietsen en zwemmen. En ik deel mijn activiteiten via Strava, maar dat is niet geheel op vrijwillige basis. Het is namelijk zo dat ik bij de atletiekvereniging in Hilversum bij een klein clubje zit dat redelijk goed is op bepaalde afstanden, en om andere mensen inkijk te geven in onze trainingen, als een soort voorbeeld, delen we onze activiteiten via Strava. (Nora: ik volg Ricardo's activiteiten vol bewondering op Strava: echt intens strakke intervallen en razendsnelle rondjes. En dan vaak twee of zelfs drie activiteiten op een dag… wow.)

Heb je nog tips voor andere sporters?
Iedereen zegt natuurlijk 'genieten', en dat is wel belangrijk. Als je echt wilt genieten, dan moet je zorgen dat je niks aan het toeval over laat. Zorg dus dat je alle mogelijke risico's zo veel mogelijk beperkt. Dus niet op de dag zelf nog even kijken of dat wetsuit wel goed zit, of dat er misschien steentjes in je banden zitten. Zorg dat je materiaal op tijd op orde is en zorg dat je zelf op orde bent, dan kun je genieten!
Ik geniet áltijd! Van de fysieke uitdaging, in slecht weer, in heel mooi weer, zonder publiek, met heel veel publiek, met onbekend publiek, echt altijd!

Wat is Ricardo een ontzettend leuke vent zeg! Heel relaxed, ontzettend sportief, intelligent (dokter Scholten) en nog sociaal en gezellig ook! Ondanks zijn enorm drukke leven, maakte hij tijd om met mij een rondje te rennen, ik voel me vereerd! 
Het lijkt erop dat ik voor mijn laatste hardloopinterview voor de triatlon de snelste Weesper 2016 heb geïnterviewd!! Go Ricardo!! En daarna shinen in Hawaii :-)

Liefs! Nora

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Verpaupert onze stad? ingezonden brief 5 aug, 10:56
Logo
Afbeelding
Waterpeil in Weesp Kan de Vecht ook droog vallen? Algemeen 5 aug, 10:03
Afbeelding
Stadsloket Weesp vaker open Algemeen 5 aug, 09:43
Afbeelding
Bardolino Ensemble eerste concert Chamber Music Weesp Algemeen 5 aug, 08:56
Logo
Afbeelding
Proeverij de Kroon krijgt nieuwe eigenaar Algemeen 4 aug, 15:34
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Visboer Dirk van der Plas geliefd onder bewoners Dé haringman uit Muiden stopt na 40 jaar Mensen 4 aug, 12:30
Logo
Afbeelding
Malafide loodgietersbedrijf actief in Weesp Louche loodgieter intimideert minderjarige in Weesp Algemeen 4 aug, 09:40
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief