Afbeelding

Rooie Gerrit kon Jacobeintje niet laten schieten

Algemeen

WEESP - Haar mooie kont deed 't hem. Skûtsje Jacobeintje verleidde Rooie Gerrit Portengen (80) en Bertie Geurts (55) met haar fraaie lijnen tot aanschaf en restauratie. Bloed, zweet en tranen heeft het opknappen gekost, maar nu is ze bijna klaar.

Het 16 meter lang zeilschip met als bouwjaar 1900 lonkte al langer naar de reders. Ze lag bij Fort Uitermeer, met een te-koop-bord erop. Uiteindelijk besloot het stel in gesprek te gaan met de eigenaar. De koop was snel rond. Er volgden twee jaar noeste arbeid. Vrijwel de gehele restauratie hebben ze eigenhandig gedaan.

Rederij
Het teakhouten dek moest opnieuw worden gerubberd, het vlak moest opnieuw worden afgestoken, de bedrading en de nagelbank moesten worden vervangen - net als het zeil, want daaraan hadden muizen zich tegoed gedaan. Wat Portengen en Geurts met Jacobeintje gaan doen als ze helemaal klaar is, weten ze nog niet. 

Nummer 42
Botters, salonboten, klippers, tjalken: Portengen heeft heel wat boten onder zijn hoede gehad en opgeknapt. Jacobeintje is Portengens 42ste schip. Op het water komt hij nog geregeld een van zijn oude schepen tegen: "Prachtig om te zien dat ze nog steeds in de vaart zijn. De meeste nieuwe boten zijn rommel. Te veel plastic, te veel lawaai en te veel golven. Dat oude vakmanschap moeten we koesteren."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant