Afbeelding

Monumentendag in teken van iconen en symbolen

Algemeen

WEESP - De Weesper monumenten openen zaterdag hun deuren voor het publiek. Het thema van dit jaar is 'Iconen en symbolen'.

In het stadhuis/gemeentemuseum is een rondleiding langs de vele symbolen in dit gebouw. In de Grote Kerk worden alle iconen en symbolen in en op het kerkgebouw beschreven en Christine Kamp bespeelt het orgel. Mathieu Polak verzorgt een carillonconcert. Zijn verrichtingen zijn op een videoscherm op straat te zien.

De Van Houtenkerk is open voor bezichtiging. De voormalige porseleinfabriek in de Kromme Elleboogsteeg, thans een meubelmakerij, is eveneens toegankelijk. In de synagoge is een expositie over de Weesper Joodse gezinnen te zien. In Fort Ossenmarkt toont de Historische Kring foto's van oud Weesp en er is een wandelroute langs Weesper gevelstenen uitgezet.

Molens
Molen de Vriendschap is open, de molenaars geven uitleg en kinderen kunnen koekjes komen bakken. Molen 't Haantje is ook te bezichtigen. De molenaar geeft rondleidingen en voor kinderen zijn er spelletjes. Molen d'Eendragt draait, maar is niet te bezoeken. De Maarten Lutherkerk, tegenwoordig een tandartspraktijk, kan worden bezichtigd. In de Theetuin is een vertellersparade. Op het terrein van Fort Uitermeer is kunst te zien en men kan aan de hand van een route op papier zelf een rondwandeling maken. Bezoekers kunnen zich per paarden- of watertaxi naar de monumenten laten vervoeren. De Open Monumentendag is in Weesp van 10.00 tot 17.00 uur, maar sommige monumenten hanteren andere tijden.

Museum
Al andere plannen voor zaterdag? Museum Weesp en Fort Uitermeer zijn ook zondag open, met hetzelfde programma als zaterdag.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant