Afbeelding

Zelfstandig Weesp lijkt onhoudbaar

Politiek

WEESP - De toekomst van een zelfstandige gemeente Weesp lijkt op termijn onhoudbaar. Dat kan gezegd worden na de presentaties van het bestuurskrachtonderzoek van de gemeente Weesp en het bestuurskrachtrapport over de regio van de provincie Noord-Holland, van vorige maand.

De gemeente Weesp scoort in haar eigen rapport niet bijzonder slecht, maar ook niet bijzonder goed. Op langere termijn is de financiële positie matig en een echte visie ontbreekt. De provincie Noord-Holland wil dat er in 2023 in 't Gooi drie fusiegemeenten zijn om de bestuurskracht te versterken. Het Weesper bestuurskrachtonderzoek laat geen argumenten zien om daar niet aan mee te doen. 

Zeven fusiegemeenten
Als de lijn van de provincie gevolgd wordt, betekent dat de huidige zeven gemeenten in de komende zeven jaar tot fusies moeten zien te komen. Het gaat om Laren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Weesp, Wijdemeren en Huizen.

Het lijkt dus niet meer de vraag of Weesp gaat fuseren, maar met wie. De gemeenteraad zal de komende maand gaan bepalen hoe die toekomst er dan uit komt te zien. 

Snelle fusie niet
Een snelle fusie met Wijdemeren en Hilversum per 2019, zoals de provincie eerder graag zag, lijkt wel van de baan. Daarover is in de recente rapporten weinig terug te vinden. Dat betekent in ieder geval dat er nog zeker één ronde met gemeenteraadsverkiezingen komt: in 2018. Een eventuele fusie zal daarin zeker een rol gaan spelen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant