Afbeelding

Dag kliko, hoi sulo

Natuur & Milieu

REGIO - De GAD gaat geleidelijk aan in de regio de oude afvalcontainers, ook wel bekend als de kliko, vervangen voor de Sulo-container. Donderdag ondertekende de nieuwe leverancier DBI Container Service en de GAD het contract.

Vanaf 2018-2019 start de GAD met het nieuwe afval inzamelen en worden de kliko's vervangen door de nieuwe sulo's. Ze worden allemaal zwart, alleen de deksels krijgen kleur: groen voor GFT, blauw voor papier en oranje voor PMD. De container voor het restafval wordt kleiner en er wordt een chip in verwerkt. Dit om te voorkomen dat er teveel restafvalbakken staan bij inwoners.

Nieuwe huishoudens krijgen nu al een sulo in plaats van een kliko. Ook kapotte kliko's worden vanaf nu vervangen door een sulo.

Naam
Leuk weetje: de ingeburgerde term kliko, verwijst naar de firma Kliko, een samentrekking van de eigennamen Klinkenberg en Koster. De merknaam raakte zo ingeburgerd dat kliko inmiddels is opgenomen in het Van Dale woordenboek. Wie weet gaat dit ook gebeuren met de nieuwe sulo.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant