Afbeelding
Blog

Mevrouw Kruijt van Aardrijkskunde begon meteen enthousiast te praten

Column

5 VWO van Vechtstede College is op een bijzondere schoolreis naar IJsland. Mare den Haan doet verslag. - IJsland dag 1. 

Daar stonden we dan. Met zeven leerlingen, twee leraren, drie koffers en een hoop enthousiasme waren we dan ein-de-lijk aangekomen in IJsland. Na Kees Tol, Nick en Simon te hebben gespot - Nick zwaaide naar ons!! - waren we na dik drie uur op Keflavík Airport.

De eerste indrukken: kaal, zon, stil, wind maar vooral: wow, we zijn er echt. 

Nederlandse tekst
Ons busje stond al op ons te wachten op het parkeerterrein. We reden naar een supermarkt, om in te slaan voor ongeveer drie dagen. Kennelijk verkopen ze daar gewoon nog Euroshopper, en we waren vrij verbaasd toen we opeens een Nederlandse tekst op een verpakking vonden. 

Graniet en basalt
Daarna reden we verder, naar de brug tussen de twee continenten, de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. Mevrouw Kruijt (die Aardrijkskunde geeft) was meteen enthousiast en begon te praten over graniet en basalt. Tussen de platen lag een dikke laag zwart zand, wat een mooi contrast gaf tegen de hoge, met lagen opgebouwde, kloofranden.

Grote waterkoker
Toen reden we naar Gunnahver, een grote waterkoker met kokende modder. Een enorme wolk stoom stroomde de grot uit, een prachtig beeld.

Daarna was de ruige rotskust van IJsland aan de beurt. We waren weggeblazen - letterlijk en figuurlijk - door het bijzondere uitzicht.  Lekker de berggeitjes uithangen bij een trollenbad. 

Eerste berg beklommen
Na een halfuurtje rijden naar onze laatste buitenactiviteit van vandaag, Krysuvík, waar ook weer geothermische warmtebronnen waren. Én we kunnen trots zeggen dat we onze eerste berg hebben beklommen, de Séltun.

Een dag vol activiteiten, en nu maar lekker slapen om morgen fit te zijn voor dag 2.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant