Het had beslist drukker kunnen zijn
Het had beslist drukker kunnen zijn

Geringe belangstelling, maar goede discussies bij Politiek Plein over toekomstvisie

Politiek

WEESP - Het had beslist drukker kunnen zijn dinsdagavond bij het Politieke Plein in de Grote Kerk, maar de discussie die gevoerd werd over de toekomstvisie van Weesp sneed hout. Met de uitkomst kan de stuurgroep verder aan de slag.

De stuurgroep Bestuurlijke Toekomst, samengesteld met raadsleden van alle fracties, lichtte op deze avond toe hoe zij zich voorstellen om het komende jaar een samenwerkingsvorm te onderzoeken met de twee beoogde samenwerkingspartners: gemeente Gooise Meren en Amsterdam. De vraag aan de bevolking is: Naar welke van deze twee partners gaat de voorkeur uit? Kiest men dan voor een ambtelijke samenwerking, een ambtelijke fusie of een bestuurlijke fusie? En aan welke criteria moet de samenwerking voldoen? Uit het bestuurskrachtonderzoek kwam naar voren dat het alleen verder gaan van Weesp niet haalbaar is.

Een jaar onderzoek
Duidelijk werd dat de stuurgroep voorstelt om het komende jaar te gebruiken om te kijken of de twee opties levensvatbaar zijn. Benadrukt werd dat het niet zo is, dat als bijvoorbeeld de optie Gooise meren op niets uitloopt, het alternatief dan per se Amsterdam is. Beide opties worden nu eerst onderzocht, maar deuren naar andere opties zijn niet definitief gesloten. Zowel Amsterdam als Gooise Meren hebben aangegeven open te staan voor het onderzoeken van de mogelijkheden. Een lijst met criteria zal leidend zijn. De gemeente wil zich tot oktober 2017 de tijd geven om tot een voorstel te komen en vraagt Weespers actief mee te denken.

Discussie
De gesprekken waren veelal informatief van aard. Ook werd de zorg uitgesproken voor het andere karakter van Amsterdam en het verlies bij welke samenwerking dan ook van de eigenheid van Weesp.

Besluit
Weespers zijn opnieuw uitgenodigd mee te denken en zich uit te spreken in de raadscommissie AZ aanstaande donderdagavond.  In de gemeenteraads van 27 oktober is de besluitvorming.
 

Lees hier meer over de toekomstvisie in het WeesperNieuws van vandaag

Beluister hier het interview met burgemeester Bas Jan van Bochove.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant