Afbeelding
Blog

Maar in IJsand moet je naakt douchen...

Column

5 VWO van Vechtstede College is op een bijzondere schoolreis naar IJsland. Mare den Haan doet verslag. - IJsland dag 4. 

Half 1, gisteravond. Zeven leerlingen liepen braaf naar buiten, zoekend naar een donker plekje. Ze bekeken de sterren, maar ze hadden een missie: het Noorderlicht vinden. Ze hebben het niet gevonden.

De volgende ochtend was het zeer moeilijk om op te staan, aangezien we om 7 uur moesten vertrekken naar Vík, om de zwarte stranden te bezoeken. Om een goed overzicht te krijgen van de kust, liepen we de heuvel op. Het was enorm koud en  - irritante pubers als we zijn -  gingen we lekker zeuren over het weer.


Het uitzicht was prachtig, alleen zagen we niet veel door de mist. Beneden lag de beroemde kust Dyrholaey. Het strand bestond uit zwarte stenen en zwart zand. Ook lagen er enorme blokken opgehoopte klei in laagjes, wat er heel mooi uit zag.

Er was ook een winkeltje bij, waar je voor 8 euro IJslandse gebakken lucht kan kopen (woordgrapje alweer).

IJs aanraken
Daarna was Sólheimajokull aan de beurt, een gletsjer waarbij je naar de voet kon lopen. Opgewonden wandelden we er heen, om te ontdekken dat er een bordje stond dat je er niet naartoe mocht, terwijl er wel mensen liepen. Natuurlijk was het vanaf waar we stonden ook mooi, maar we - ik tenminste - wilde het ijs heel graag aanraken. Na een heleboel smeken hadden we de leraren nog steeds niet overgehaald, en liepen we teleurgesteld terug naar het busje, om te rijden naar het dorpje Skoga.

Onze volgende waterval
Mevrouw Kruijt wilde graag de turfhuisjes bekijken, maar het museum waar het bijhoorde was belachelijk duur. Dus vertrokken we maar naar de Skogafoss, onze volgende waterval. 
Daar konden we zó dichtbij komen, dat we drijfnat werden, geweldig.

Wie is de Mol?
Terwijl de anderen naar het busje terugkeerden, liepen Koen en meneer Harms nog even de trap op (leuk feitje: op die trap is een aflevering van Wie Is De Mol opgenomen).  Toen reden we een stukje verder, naar het cinema Eyjafjallajökull Erupts. De eigenaresse leefde onder de gletsjer Eyjafjallajökull toen in 2010 de vulkaan uitbarstte en had een film van ongeveer 20 minuten in elkaar gezet over haar ervaringen. Interessant, alleen de muziekkeuze in de film was een beetje raar. 

Eenmaal weer in Hella dronken we cup-a-soupjes en aten we nasi. 

Zwemmen
En toen was het tijd voor een feestje. Met z'n allen vertrokken we naar het zwembad van Hella, want je kan niet in IJsland zijn geweest zonder te hebben gezwommen. We zouden in eerste instantie naar een geothermisch natuurlijk bad gaan, alleen door het slechte weer ging dat niet. Alleen het punt is, in IJsland MOET je naakt douchen voordat je het zwembad in gaat. Dat was nogal ongemakkelijk, maar we hebben het overleefd. 

Helaas, de dag is alweer voorbij. Tot morgen! 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant