Afbeelding

Is een Stadsfonds een goed idee?

Algemeen

WEESP - Moet er in Weesp een stadsfonds komen? Een fonds waar dingen uit worden betaald om de stad aantrekkelijker te maken, gefinancierd door bedrijven, winkeliers, verenigingen en andere betrokkenen. Er wordt hardop over nagedacht.

Zo'n veertig gemeenten hebben al zo'n stadsfonds. Op 26 oktober is er een informatieavond in het stadhuis. De regel is dat het geld voor een stadsfonds bijeen wordt gebracht met een verhoging van de ozb-belasting op alle niet-woningen. Het gaat om 50 euro per jaar, waarvan 22,50 euro voor de gebruiker van het pand ,voor elke 100.000 euro WOZ-waarde. In totaal brengt dat in Weesp 231.000 euro op.

Dat geld kan worden besteed aan 'collectieve voorzieningen en ambities' in de gebieden waar de bewuste ozb-betalers zijn gevestigd. Om wat mogelijkheden te noemen: publieksactiviteiten (zoals de sinterklaasintocht), stadspromotie, verduurzaming, collectieve regelingen, het aanstellen van een professionele regelneef en meer van die zaken. In Gouda is er een keer vanuit het stadsfonds een grote Gezondheidsweek gehouden.

Stichting
Het is het bestuur van een onafhankelijke stichting die, binnen een aantal regels, mag bepalen waar het geld naartoe gaat. Die stichting wordt gevormd door iedereen die meebetaalt aan het fonds. De gemeente heeft er dus niets over te zeggen.

Het is de gemeenteraad die tot zo'n stadsfonds moet besluiten, maar dat zal ze pas doen als er vanuit de samenleving voldoende ruggensteun is. Vandaar ook de informatieavond op de 26e. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant