Afbeelding

Oproep tegen zwerfvuil: 'Don't mess with Weesp'

Algemeen

WEESP - Ze wil geen belerende vinger opsteken, maar wel wil ze graag een schone woonomgeving. Ania Sharwood verbaast en ergert zich over het vele zwerfvuil op het wandelpad achter de voetbalvelden van FC Weesp. "Wat bezielt mensen om al die troep zomaar in de bosjes te gooien?" Wie heeft er een idee om dit te stoppen?

Sinds Ania Sharwoord een hond heeft komt ze vrijwel dagelijks op het onverharde pad tussen de Slauerhoffstraat en de Hogeweyselaan, een onverwacht ongerept stukje groen achter de sportvelden in het verder vooral met stenen belegde stukje Weesp. Ania: "Weesp heeft niet veel wandelgroen en je zou dus denken dat mensen er zuinig op zijn. En misschien is het omdat ik er nu zo vaak kom dat het me opvalt, maar het is echt ongelooflijk wat je allemaal aan rotzooi ziet liggen tussen de struiken. Eén keer heb ik een plastic tas meegenomen en aan het einde van mijn korte wandeling was de zak vol met alles wat ik had opgeraapt."

Prullenbakken
Opvallend genoeg staat er in dit groengebiedje geen enkele prullenbak. Dus al zou de passant willen, hij kan zijn afval niet kwijt. Dat zou de eerste stap moeten zijn, denkt Ania. In de buurt van een prullenbak worden mensen uitgenodigd om hun afval daar in te gooien. Toch wil de Weespse niet met een beschuldigende vinger wijzen. "Ik zou liever willen dat mensen meer respect krijgen voor de natuur door de bewustwording op gang te brengen."

Ideeën
De Weespse roept iedereen met een goed idee op om te reageren. Zelf denkt ze aan een upgrade van het gebiedje tot een parkje. Of georganiseerde schoonmaakacties voor de hele stad of misschien dat hondenbezitters met elkaar kunnen afspreken dat ze met elkaar een opruimronde over hun wandelgebieden doen. Ania: "In Texas benaderden ze het probleem zwerfvuil op een positieve manier. De actie heette 'Don't mess with Texas' en wakkerde juist de trots van hun bewoners voor hun stad aan. Waar je trots op bent, ga je niet bevuilen. Deze aanpak werkte beter dan het uitschrijven van boetes."

Lees het hele artikel in het WeesperNieuws 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant