Foto: Michel van Meeuwen
Foto: Michel van Meeuwen

Toren kan binnen jaar hersteld zijn

Cultureel

WEESP - Kerkeigenaar Cees van Vliet schat in dat de toren van de Laurentiuskerk binnen een jaar hersteld kan zijn. Dat zegt hij vandaag in het WeesperNieuws. 

Nu de toren stabiel is, kan de schade pas echt worden geïnventariseerd. Marcel Rijnhart ('de linker- en rechterhand van Cees') heeft al wel iets van binnen gezien. 'Meevallen' is misschien niet het juiste woord, maar het had erger gekund. "De vloer onder de klokken, die de door de schalgaten binnenwaaiende regen moet tegenhouden, heeft veel bluswater gekeerd. Maar lang niet alles. De toren, de kerk en de pastorie hebben rook-, roet- en waterschade. Als je naar binnen stapt, zijn je laarzen meteen nat en vies."

De toren wordt voorlopig bovenin ingepakt. De herontwikkeling gaat door, zegt hij, hoewel de totale schade nog niet in kaart is gebracht. "Nog dit jaar wil ik zoals aangekondigd de fundering en het casco herstellen. Aansluitend volgt de transformatie van de kerk: eerst de yogastudio, de bedrijfsruimtes en de brouwerij voor Wispe, daarna de overnachtingsmogelijkheid in de toren." In deze fase wordt ook de spits hersteld. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant