Foto Christian Pfeiffer
Foto Christian Pfeiffer

Waar is de koperen haan uit de toren?

Algemeen

WEESP - De koperen windhaan die helemaal bovenop de torenspits van de Laurentiuskerk stond, is kwijt. Het ding is tijdens de brand tegelijk met het kruis naar beneden gevallen, maar niemand weet nu waar hij is.

"Het kruis kunnen we herstellen en straks weer gebruiken. Alleen... we zijn de haan kwijt", zei kerkeigenaar Cees van Vliet begin deze week. Het woord diefstal wilde hij nog niet in de mond nemen, want het was zo'n hectische week geweest, misschien lag de haan ergens veilig opgeborgen. Nu we weer een week verder zijn, is de haan nog steeds niet opgedoken. Noch bij Van Vliet, noch bij de salvage.

Meegenomen?
Van Vliet vreest dat de haan door een onbekende is meegenomen in de nacht van de brand. Wat overigens een knappe prestatie zou zijn geweest, al was het alleen maar omdat je het koperen gevaarte van een meter hoog niet zo maar eventjes onder je jas steekt. 

Niet gesmolten
Een ding lijkt zeker: de haan is niet gesmolten tijdens de brand. Op de videobeelden van het neerkomen van de brandende spits is de haan nog duidelijk zichtbaar.

Van Vliet hoopt dat iemand de haan ter goeder trouw heeft veiliggesteld, maar met de dag neemt de vrees toe dat het ding toch echt gestolen is.


Op dit filmpje is te zien dat de haan nog in top staat, vlak voordat de torenspits afbreekt en valt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant