Afbeelding

Hij gaat al vijftig dagen niet naar school

Mensen

WEESP – Meer dan vijftig dagen zit een Syrische jonge statushouder al thuis bij zijn moeder en gaat hij niet naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Amsterdam. Hij wil niet. Hulpverlening, school en leerplichtambtenaar zitten boven op de problematiek, maar krijgen geen beweging in de jongen. Hij wil alleen in Weesp naar school, maar Weesp beschikt niet over een ISK.

De moeder is ten einde raad. Haar zoon Wais (14) - niet zijn echte naam - zit sinds vorig jaar op de ISK in Amsterdam. Een voorziening voor nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar die nog onvoldoende Nederlands spreken om mee te komen op het reguliere voortgezet onderwijs. Weesper vluchtelingkinderen met een status kunnen terecht in Laren op College De Brink of in Amsterdam op het Montessori College.

Voor Wais werd de dagelijkse reis naar Amsterdam een voor hem steeds meer onneembare hindernis. Zijn moeder vergezelde haar zoon zo vaak zij kon, maar zag Wais steeds depressiever worden. De jongen ervaart ook de school zelf als onveilig. Inmiddels zit hij sinds de aanvang van het nieuwe schooljaar al vijftig dagen thuis. Zijn moeder krijgt hem niet meer naar school. Zelf wordt ze er ook ziek van.

Noodklok
Fahima Popal van Vrouwen van Weesp raakte betrokken bij het eenoudergezin en luidt voor hen de noodklok: "Het buiten Weesp naar school gaan is voor veel vluchtelingenkinderen geen probleem, maar voor sommige ernstig getraumatiseerde kinderen echter wel. Voor hen zou het beter zijn als ze in Weesp naar school kunnen."

Inmiddels heeft zich bij Popal een tweede familie gemeld met twee kinderen (12 en 14 jaar) die ook opgeroepen zijn om naar de ISK in Amsterdam te gaan.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant