Afbeelding

Taalmaatjes (m/v) gezocht

Algemeen

WEESP - Er is een groeiende behoefte in Weesp aan mensen die vluchtelingen willen helpen de Nederlandse taal beter te leren spreken. Dat signaleert Nol van den Berg, de man die in 2015 aan de wieg stond van Taalmaatjes Weesp, een project waarbij statushouders gekoppeld worden aan Weespers.

Minstens anderhalf uur per week nemen de vrijwilligers de tijd om hun kersverse plaatsgenoten te helpen bij het onder de knie krijgen van het Nederlands. Landelijk bezien komen er steeds meer nieuwkomers en dat vertaalde zich in Weesp onlangs zelfs in een kleine wachtlijst. Die is opgelost, maar Van den Berg merkt dat hij er harder aan moet trekken om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen. En dus is nieuwe aanwas van vrijwilligers zeer welkom.

"Ik was toen actief binnen Vluchtelingenwerk en las daar een brochure over taalmaatjes", vertelt de Weesper. "Op dat moment begeleidde ik drie buitenlanders. Die heb ik toen persoonlijk aan een taalmaatje geholpen." Dat was de start van het project, waar op dit moment 28 Weespers actief zijn. Met elkaar begeleiden ze 31 taalvragers. Alle taalvragers volgen ook de inburgeringscursus. Tijdens het contact tussen vluchteling en taalmaatje wordt het geleerde in praktijk gebracht. Dat kan thuis bij de statushouder, maar even zo goed buiten op de markt of in de winkel waar de vluchteling meteen oer-Hollandse producten kan leren kennen, zoals spruitjes of kaas.

Cursus
Wie belangstelling heeft voor Taalmaatjes Weesp kan zich melden bij Nol van den Berg, tel. 0294-419599. De bibliotheek biedt aspirant-taalmaatjes een cursus aan die eind januari begint.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant