Video

Bedrijfsfilm uit 1920 over Weesper rotanbedrijf

Cultureel

WEESP - In de collectie van filminstituut EYE stuitten we op een bedrijfsfilm van de Hollandsche Rottingwerken die in of rond 1920 in Weesp is opgenomen. Het gaat om een documentaire gemaakt door Filmfabriek Hollandia waarin het verwerkingsproces van rotan in beeld wordt gebracht.

Het zwart-wit-filmpje duurt iets meer dan 11 minuten. In de eerste minuut is te zien is hoe een man ruwe rotting (riet) afweegt. Wat hij aan het doen is, wordt duidelijk uit de beknopte informatie die voorafgaand aan elke scène wordt getoond. Met die woorden en de beelden moeten we het doen, het is een stomme film zonder commentaar en/of muziek.

Waschmanden
Het is te zien hoe vrouwen de rotting reinigen, hoe vervolgens de kleur wordt opgehaald, hoe het wordt gedroogd en wordt gesorteerd op kleur en dikte. Dit gebeurt allemaal met de hand. Het splijten en schaven gebeurt wel machinaal. Vervolgens wordt de rotan afgewogen in bossen van minimaal een halve kilo tot maximaal 25 kilo dik. Die bossen worden buiten klaargezet voor transport en vervolgens op platte, houten karren gegooid. In de overige minuten van het filmpje wordt in beeld gebracht wat er zoal van rotting gemaakt werd en hoe dat in zijn werk ging. Het maken van de bodems van 'waschmanden' moet pijnlijk zijn. We zien twee mannen die voorover gebogen staan te werken aan een bodem waar ze op staan om hem plat te houden. Over een goede werkhouding maakte niemand zich toen nog echt druk. Naast wasmanden zien we ook een serrestoel en een hondenhok van riet tot stand komen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant