Afbeelding

'Hij werd doodgeschoten, maar nergens geëerd'

Kunst & cultuur

WEESP - Weesp bouwt en bouwt. We vernoemen straatnamen naar bekende sporters, kastelen en kunstenaars, maar de voor verzetswerk doodgeschoten Kor Bonte wordt nergens geëerd. Auteur Dick van Zomeren breekt een lans voor een vernoeming.

Dat het initiatief bij Van Zomeren vandaan komt is niet gek. De Weesper auteur beschreef in 1997 al uitgebreid het treurige verhaal van Bonte en ging er ook op in in zijn boek 'Weesp in Oorlogstijd'. 

Kornelis Bonte wordt op 25 januari 1924 geboren in Hilversum. In 1939 vestigt het gezin zich in Weesp: op de Beatrixlaan 10. In 1943 moet Kor op last van de Duitse bezetter gaan werken in Duitsland. Begin 1944 is hij voor verlof terug in Nederland. Hij besluit onder te duiken. Dat doet hij aanvankelijk in Muiden, maar in de zomer van '44 vertrekt hij naar Amsterdam.

Kor komt daar in aanraking met de Amsterdammer Rienk Zevering die in het verzet zit en hulp aan joden verleent, bonkaarten distribueert en persoonsbewijzen vervalst. Kor moet daarvan hebben geweten of zelfs geholpen. 


Kor Bonte (1924-1944)

Duitsers doen een inval en arresteren op Rienk Zevering en Kor Bonte. Ze worden opgesloten. Op 23 oktober 1944 fusilleren verzetsstrijders Herbert Oehlschlägel, een belangrijke medewerker van de Duitse Sicherheitsdienst. Uit represaille worden 29 gevangenen op de Amsterdamse Apollolaan een dag later doodgeschoten. Rienk en Kor zitten daarbij. Een tragisch ongeluk, want er duiken later verhalen op dat Kor en Rienk eigenlijk die week vrij zouden komen. Kor wordt 20 jaar.

Straatnaambordje
"Maar hoe kan het nou dat er niets in Weesp nog herinnert aan die dappere Kor Bonte?", zo vraagt Van Zomeren zich af. 65 Weespers laten het leven in de Tweede Wereldoorlog, het grootste deel joodse medeburgers (57). De andere acht blijven vermist, sterven in krijgsdienst of tijdens het werk in Duitsland. Kor is de enige die wordt doodgeschoten. Van Zomeren hoopt dat het stadsbestuur alsnog kans ziet om ergens in al die nieuwe straten een straatnaambordje vrij te maken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant