Afbeelding

'Alleen door de slang te volgen kon je weer veilig buiten komen'

Mensen

WEESP - Mark Goudberg (54) is maar liefst 33 jaar brandweerman geweest in Weesp, eerst bij Solvay Duphar, later ook bij de gemeentelijke brandweer. Daar had hij graag 40 jaar van gemaakt - net zoals zijn eega Wilma van plan is - maar zijn knieën laten hem in de steek.

Mark Goudberg was analist bij Solvay Duphar (later Abbott). Het chemieconcern zocht mensen voor de eigen bedrijfsbrandweer en dat leek Goudberg wel wat. Hij ging een traject in van opleidingen en trainingen - soms met een behoorlijke reistijd - en heeft daar nooit spijt van gehad.


Bedrijfsbrandweer van Solvay. 

Griepvaccins
Tussen het produceren van griepvaccins en vitaminen door ging eens in de zoveel tijd Goudbergs pieper af. Meestal voor meldingen op het Solvay-terrein zelf, maar de goed uitgeruste bedrijfsbrandweer hielp ook weleens bij grotere calamiteiten in Weesp en omgeving. "Ik had de smaak al snel te pakken en wilde eigenlijk ook wel graag bij de gemeentelijke brandweer. Maar van de bedrijfsbrandweer mochten er niet te veel ook bij de Weesper brandweer zitten. Anders zou het kunnen zijn dat als er iets in Weesp gebeurde de brandweer van Solvay onderbemand was. De kans dat er gelijktijdig iets in Weesp én bij Solvay plaatsvond was natuurlijk klein, maar toch: dat risico werd begrijpelijkerwijs niet genomen."


Leerlingen mogen ook blussen van Mark. 

Vuurdoop
Toen Goudberg in 1992 de kans kreeg om Brandweer Weesp te versterken, hoefde hij niet lang na te denken. Goudberg: "Mijn eerste brand met de gemeentelijke brandweer was de brand in de Spar op de Nieuwstad in 1993. Dat was ook meteen echt een vuurdoop."

De brand in de Spar van 1993

Via diverse modulen behaalde de Weesper uiteindelijk het diploma onderbrandmeester. Zijn eerste uitruk als bevelvoerder is er ook een die hij nooit zal vergeten: "Dat was de uitslaande brand in twee woningen aan het Herensingel in 2008. Buurtbewoners reageerden extra geëmotioneerd omdat het mede ging om het gezin van de in 2005 overleden schooldirecteur Van Kassel."

2005
Ook heftig: "April 2005, toen de destijds 14-jarige Barry op het Buitenveer onder een kerende vrachtwagen terechtkwam. Wij waren toevallig in de buurt en konden er daardoor heel snel zijn." En het dodelijke ongeval op de Gooilandseweg in 1995 waarbij drie jongemannen verongelukten, waaronder twee broers uit Nederhorst den Berg, staat eveneens in Goudbergs geheugen gegrift.

Tegenover die verschrikkelijke ongevallen staan de onderlinge saamhorigheid binnen de brandweerlieden, de waardering van de burger en de gezonde spanning die uitrukken met zich meebrengt. Dat zorgt ervoor dat je het als brandweerman volhoudt, zo kan Goudberg na 33 jaar brandweerwerk concluderen.


De verhuizing naar de nieuwe brandweerkazerne aan de Aetsveldselaan. 

Abbott
In 2009 werd Solvay overgenomen door Abbott. Een reorganisatie volgde, waarbij 500 banen werden geschrapt. Na een lange periode van onzekerheid werd duidelijk dat zowel Mark als Wilma, beiden analist bij het chemieconcern (hun liefde ontstond daar), hun baan kwijtraakte. "Sinds 2011 zitten we zonder werk. Het is heel moeilijk om in deze branche een nieuwe baan te vinden, zeker als je het liefst in Weesp blijft - waar we ons leven hebben."

Zijn inzet voor de samenleving via de brandweer is mede hierom altijd erg belangrijk geweest voor de Weesper. Maar het gaat echt niet meer: "Mijn knieën zijn volledig versleten, dat zou best met het vele traplopen bij Solvay te maken kunnen hebben." Zijn jarenlange ervaring zet hij nu in bij het steunen van Wilma, die na een uitruk haar verhaal kwijt kan aan iemand die als geen ander weet hoe het is.


Protest tegen reorganisatie Abbott. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant