Video

Driemonders vrezen weghalen stoplicht

Buurt / wijk

DRIEMOND - Massaal verzet in Driemond tegen het weghalen van de stoplichten bij het dorp. De provincie wil dat auto's beter kunnen kunnen doorrijden over de N236, maar de Driemonders vinden dat de plannen ten koste gaan van hun veiligheid.

Op de provinciale weg tusen Amsterdam en Weesp is het altijd druk. Door de stoplichten ontstaan er in de ochtend- en avondspits vaak files bij Driemond. Omdat de brug onder het kruispunt aan vervanging toe is, maakt de provincie gelijk van de gelegenheid gebruik om de weg ook aan te pakken. Één van de maatregelen is het weghalen van de stoplichten. De Driemonders zeggen dat dit tot levensgevaarlijke situaties leidt. 

"Dat geeft me kippenvel", zegt Simon Smit die zijn hele leven lang al in Driemond woont. "Ik heb het meegemaakt zónder stoplichten en mét stoplichten en ik heb in de oude situaties heel wat mensen van de weg afgeraapt. Ik heb zelf ook een ongeluk gehad. Het is ingrijpend." Arie Wit woont naast de weg en heeft het ook allemaal zien gebeuren. Hij is er niet gerust op. "Dit is een experiment van de provincie met mensenlevens."

Onoverzichtelijk
Het verzet in de kleine gemeenschap van Driemond is groot. Uit de eerste uitslagen van een enquete blijkt dat een ruime meerderheid van de Driemonders voor behoud van de stoplichten is.
Ook op twee basisscholen, die maar enkele honderden meters van de drukke weg liggen, vrezen ze de plannen. Dagelijks steken veel scholieren van de scholen de weg over. "Het huidige kruispunt is nu al erg onoverzichtelijk", aldus basisschooldirecteur Monique Gentenaar. "We zijn bang dat er ongelukken gaan gebeuren. In het belang van de veiligheid van de kinderen ondersteunen we dit initiatief."

'Dode op zijn geweten'
De provincie houdt voet bij stuk. Het weghalen van de stoplichten voor automobilisten moet volgens Noord-Holland niet alleen voor minder files zorgen, maar zorgt ook voor verbetering van de veiligheid. Het dorp is betrokken bij het overleg en er is rekening gehouden met de wensen, zo zegt de provincie. "In dit ontwerp wordt de snelheid van het doorgaande verkeer afgeremd (door gecombineerde maatregelen op en langs de weg, zoals drempels en een slinger in de weg) en kunnen de fietsers veilig oversteken met verkeerslichten." 

Dat er alleen stoplichten komen voor fietsers en voetgangers vinden de actievoerders onvoldoende. "Dat je doorstroming wil is logisch, maar niet in ruil voor de veiligheid van een dorp van 2000 inwoners", zegt Smit. "De opstopping moeten we maar voor lief nemen", vult Wit hem aan. De Driemonders krijgen vanavond de kans om hun boosheid te uiten tijdens een informatiebijeenkomst. De messen zijn alvast geslepen mocht de provincie niet luisteren. Smit: "Iedereen die vóór deze kruising is zonder stoplichten, heeft de eerste dode op zijn geweten."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant