Afbeelding

Voedselbank verwacht toename aantal cliënten

Mensen

WEESP - In Weesp sijpelt de verruiming van de norm voor voedselpakketten via de voedselbank nog niet echt door, maar dat is een kwestie van tijd. Dat denkt sociaal coördinator Wilma Langhout van Voedselbank Gooi & Omstreken. "In andere gemeenten in het Gooi zien we een duidelijke toename van het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank."

Per 1 januari zijn de regels voor het aanvragen van een voedselpakket bij de voedselbank versoepeld. Om in aanmerking te komen wordt er gekeken naar het leefgeld, het geld dat overblijft van een inkomen na aftrek van de vaste lasten en meestal de aflossing aan de schuldhulpverlening. Voorheen lag de grens om aan te kloppen bij de voedselbank op 180 euro per maand voor een alleenstaande, sinds 1 januari is dat opgeschroefd naar 200 euro. Voor elke persoon in dat huishouden die daar bovenop komt, partners en kinderen, komt daar nog 80 euro bij. Dat was voorheen 70 euro.

Intakes
Wilma Langhout doet voor het Gooi de intakes van cliënten: "We merken dat mensen de verruiming aan het ontdekken zijn. Zeker bewindvoerders melden steeds vaker hun cliënten aan en vooral in Huizen en Soest zien we een enorme toename van het aantal aanvragen. In Weesp blijft het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van de voedselbank nog gelijk - deze maand zijn dat 51 voedselpakketten waar 116 personen van moeten eten - en vergelijkbaar met de getallen in december. Maar ik verwacht dat het aantal aanvragen ook in Weesp gaat toenemen."

Een toenemende vraag zal voorlopig niet leiden tot een tekort aan voedsel. De toestroom van middelen van supermarkten, sponsoring, acties en particulieren voldoet nog steeds. Voorwaarde om in aanmerking te blijven is wel dat mensen kunnen aantonen dat ze bezig zijn om hun leefsituatie te verbeteren, bijvoorbeeld door het volgen van een schuldhulpverleningstraject.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant