Overleg tussen raadsleden
Overleg tussen raadsleden

Nog geen 95 Weespers politiek actief

Politiek

WEESP – Leeft de lokale politiek wel genoeg in Weesp als er slechts een handjevol Weespers actief lid is van een lokale partij? Dat vroeg D66-raadslid Christian Zierleyn zich af in een blog op de partijsite. Aanleiding voor het WeesperNieuws om te peilen hoe dat raadsbreed zit. De situatie blijkt één jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen weinig bemoedigend.

Met zijn blog poogt Zierleyn Weespers te stimuleren politiek actief te worden, desnoods voor zijn partij D66. In zijn artikel trekt hij een vergelijking met het lidmaatschap van Nederlanders van landelijke politieke partijen. Dat zouden er volgens hem slechts 300.000 zijn, 2,4% van de kiesgerechtigde bevolking. Na een kleine opleving in 2012, het verkiezingsjaar, is de trend weer dalend voor de meeste partijen, een kleine uitzondering daargelaten.

Geen gekke gok
Ter vergelijking: Natuurmonumenten heeft momenteel 719.000 leden en daarnaast nog eens 202.000 jeugdleden. "Het is dus niet zo dat we tegenwoordig nergens meer lid van willen worden, alleen politiek is blijkbaar weinig populair", schrijft Zierleyn. Hij trekt deze getallen gemakshalve door naar Weesp en dan blijkt dat er van de 14.500 stemgerechtigde Weespers er slechts 348 lid zijn van een politieke partij. "Als je dan bedenkt dat daarvan een klein deel actief is, hebben we het over 100 of misschien slechts 75 mensen."

Geen gekke gok. Navraag leert dat er bij de in de gemeenteraad van Weesp vertegenwoordigde partijen in totaal 300 mensen lid zijn, van wie er nog geen 95 actief.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant