Jessica van Amstel kreeg positieve, maar ook negatieve reacties.
Jessica van Amstel kreeg positieve, maar ook negatieve reacties.

'Had je je benen maar bij elkaar moeten houden'

Mensen

WEESP - De eerste titel was 'Zwanger zijn is vreselijk'. Later werd dat: 'Zwanger zijn is niet leuk' en als Jessica van Amstel vandaag de dag de titel zou moeten kiezen werd het waarschijnlijk 'Zwanger zijn is niet (altijd) leuk.

Het lijkt er dus op dat de grootste ellende al een beetje begint weg te ebben, maar wat blijft is het gevoel dat ze voorgelogen is. Dus kiest ze zelf voor eerlijkheid en deelt ze in haar boek alle pijntjes en kwaaltjes. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen.

'Had je je benen maar bij elkaar moeten houden', kreeg Van Amstel op sociale media naar haar hoofd geslingerd. Deze reageerder werd blijkbaar niet gehinderd door enige kennis van zaken, want als ze het boekje ook echt had gelezen had ze geweten dat Van Amstel de medische molen nodig had om zwanger te raken. Voor twee vrouwen ligt het samen krijgen van een kind namelijk toch iets ingewikkelder en in het geval van Van Amstel en haar partner leidde dat tot IVF.

IVF-traject
Jessica van Amstel (32) is zangeres in de Weesper vocalgroup Noon en is de dochter van componist/dirigent Gerard van Amstel. Toen zij haar partner Mendie leerde kennen werd het al snel serieus en kwam op een zeker moment ook het onderwerp kinderen ter sprake.

Zwanger
"Ik heb altijd graag kinderen gewild, het leek me ook echt fantastisch om een keer een zwangerschap mee te maken. Als je de verhalen moet geloven, zit je negen maanden op een roze wolk. Nou, dat wilde ik wel natuurlijk. Mendie had die drang veel minder. Ze wilde wel graag kinderen, maar voor haar hoefde een zwangerschap niet per se. Omdat we wel graag sámen moeder wilden worden, hebben we gekozen voor het IVF-traject. Een eicel van Mendy is buiten het lichaam bevrucht middels een zaaddonor en in mijn baarmoeder geplaatst. Een ingewikkelde procedure, maar zo wilden wij het graag en het belangrijkste was: het lukte, ik was zwanger!"

'Horrormonen'
Maar de roze wolk bleef uit. Sterker nog, Van Amstel vond 'dat zwanger zijn' het grootste deel van die negen maanden helemaal niet leuk. De hormonen (of 'horrormonen', zoals ze het zelf noemt) gingen met haar op de loop en veranderden haar in een persoon waar ze zichzelf achteraf met moeite in herkent: "Zo heb ik eens staan tieren in een winkel omdat ik niet bij de snoepjes kon die ik op dat moment gewoon 'moest' hebben." Gewichtstoename en andere lichamelijke ongemakken maakten de situatie er niet beter op.

Taboe
"Natuurlijk waren er ook leuke en mooie momenten, zoals een echo of als je je baby voelt bewegen. Maar verder... nee, die roze wolk is aan mij voorbijgegaan." Haar gevoelens besprak ze weleens met andere vrouwen en ook tijdens de controles bij de verloskundige. "Toen hoorde ik pas dat meer vrouwen zich zo voelen, dat ik echt niet de enige ben. Maar weet je, dat wist ik vooraf echt niet. Blijkbaar rust er nog steeds een taboe op zwangerschapskwaaltjes. Mensen vinden blijkbaar dat als het je gegeven is om kinderen te kunnen krijgen dat je dan niet moet zeuren over de ongemakken die het met zich meebrengt, maar waarom niet? Je moet toch gewoon kunnen benoemen wat je voelt, dan weten andere vrouwen tenminste waar ze aan beginnen, want ik wist dat dus niet."

Bloggen
Van Amstel hield tijdens haar zwangerschap een blog bij waarin ze haar volgers in geuren en kleuren liet weten hoe haar zwangerschap verliep. Ze kreeg veel positieve reacties: "Mensen waardeerden mijn eerlijkheid en vonden het dapper dat ik de keerzijde van een zwangerschap zo openhartig durfde te delen."

Boek
Toen na de geboorte van haar dochter de rust in huis weer enigszins was teruggekeerd, besloot Van Amstel een stapje verder te gaan dan een blog. "Ik besloot een boek te schrijven over de onzekerheden en ongemakken die een zwangerschap met zich mee kunnen brengen - als tegenhanger van alle mierzoete jubelboeken. Bij het schrijven van het boek heb ik veel aan mijn blog gehad, ik heb ook stukjes van het blog in het boek verwerkt." In eerste instantie verscheen het boek als e-boek, later durfde Free Musketeers een papieren oplage aan met als titel 'Zwanger zijn is niet leuk'. Het boek is verkrijgbaar via onder meer eci.nl, bol.com en bruna.nl.

Wisselende comments
Diverse websites en Facebookpagina's hebben aandacht aan het boek besteed. De comments hierop zijn wisselend: "De een vind het fijn dat ik dit bespreekbaar maak, de ander vind dat ik niet moet zeuren - soms in heel grove bewoordingen. Ik heb geen spijt van dit boek, integendeel, maar ik ben wel geschrokken van sommige reacties. Vrouwen kunnen elkaar soms keihard veroordelen, terwijl dat niet nodig is. Want ik ben wel degelijk dankbaar dat het gelukt is om zwanger te worden. En ik ben wel degelijk dankbaar dat we een gezond kind hebben gekregen. En ik zou het trouwens zo weer doen, want onze dochter is het allemaal waard geweest. Maar ik vind ook dat ik de wereld mag laten weten dat een zwangerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Als ik mijn boek had gelezen voor ik zwanger werd, was ik beter voorbereid geweest. Met dit boek wil ik die kennis delen en lotgenoten een hart onder de riem steken."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant